©  ISOPIX

Van superster naar schlemiel van de natie: hoe Mbappé de verwachtingen niet kon inlossen

Hij had dé ster van dit EK moeten worden, de reden waarom Frankrijk na de wereldtitel ook het EK zou winnen. Maar Kylian Mbappé stelde teleur, kwam in geen enkele match tot scoren en miste op de koop toe de beslissende penalty die zijn land al in de achtste finales naar huis stuurde. De opvolger van Pélé bleek niet opgewassen tegen de torenhoge verwachtingen, ging iets te nadrukkelijk op zoek naar een heldenrol en bleef achter met precies het tegenovergestelde.

Wim Conings

LEES OOK. Antiheld Kylian Mbappé excuseert zich na Frans penaltydrama: “Het verdriet is immens”

“Je wist het al toen je Mbappé naar de stip zag stappen: o nee. Het was gewoon niet zijn avond.” De Engelse analist Gary Neville had de misser van het Franse supertalent voelen aankomen. We durven gokken dat hij niet alleen was.

Voor de start van het toernooi waren de verwachtingen enorm. Zo goed als alle experts bombardeerden Frankrijk tot topfavoriet. Allemaal verwezen ze naar de aanwezigheid van Kylian Mbappé bij de Fransen. De Beste Jonge Speler van het WK 2018, dat Frankrijk won. In Rusland werd hij de eerste tiener die twee keer scoorde in één WK-match én de eerste tiener die scoorde in een WK-finale sinds 1958. Er is maar één speler ooit die hem dat voorgedaan heeft. “Welkom in de club”, feliciteerde Pélé hem.

Mbappé miste de beslissende penalty tegen de Zwitsers. ©  ISOPIX

In de aanloop naar het EK was er ook geen enkele reden om te veronderstellen dat Mbappé niet zou presteren. Met zijn verschroeiende snelheid was hij een wapen voor PSG én Frankrijk. Goed voor 41 goals in het voorbije seizoen. Deze krant gebruikte in zijn vooruitblik op het EK de aanwezigheid van Mbappé bij de Fransen zelfs als reden om uit te leggen waarom Italië wel eens tekort zou kunnen schieten. “Barella, Insigne, Immobile… het is niet de absolute wereldtop zoals Frankrijk een Mbappé of België een De Bruyne heeft.” Oeps.

In de voetsporen van Baggio, Maradona en Platini

Mbappé is niet de eerste topspeler die van zijn pluimen laat vanop de stip in een groot toernooi. Roberto Baggio miste de beslissende penalty in de finale van het WK 1994. Diego Maradona miste in de kwartfinale van het WK 1990. Lionel Messi in de groepsfase van het WK 2018. Zelfs Mbappés iconische landgenoot Michel Platini miste een penalty in de kwartfinale van een strafschoppenreeks op het WK 1986, maar dat liep uiteindelijk nog goed af.

 ©  Pool via REUTERS

Mbappé is ook niet de eerste superster die dit EK sneuvelt. Cristiano Ronaldo had maar weinig in de pap te brokken tegen België, Robert Lewandowski kon zijn Polen niet voorbij Zweden krijgen. Alleen: die sterren presteerden wel op niveau. Ronaldo scoorde vijf keer. Lewandowski drie. Baggio kreeg de Zilveren Bal in 1994. Maradona sleurde zijn Argentinië nog naar de finale in 1990. Messi maakte zijn foutje in 2018 goed met een belangrijke goal tegen Nigeria. Platini had zelf voor de strafschoppenreeks die uiteindelijk goed afliep gezorgd door de 1-1 te scoren.

Te veel de held willen spelen

Daar kan Mbappé zich niet aan optrekken. Hij liet in de reguliere speeltijd en in de verlengingen twee wenkende kansen onbenut tegen Zwitserland en sluit het toernooi af met nul goals. Met 14 doelpogingen is hij de speler die op dit EK het meest op doel trapte zonder te scoren. Dat laatste voedt de these in zijn thuisland dat Mbappé gevoed door de hoge verwachtingen de zaken te veel zelf heeft willen forceren. Een argument dat nog extra aan kracht wint doordat medeaanvaller Olivier Giroud voor de start van het toernooi al klaagde over de te egocentrische speelstijl van de jonge ster.

 ©  EPA-EFE

“Hij heeft te veel de held willen spelen en de ploeg op zijn eentje richting succes willen stuwen”, luidt dinsdagochtend dan ook de analyse van Franse media. “Tombés de si haut”, kopt de toonaangevende sportkrant L’Equipe. Van zo hoog gevallen. Een kop die zowel op protagonist Mbappé als de hele Franse nationale ploeg slaat, want onze zuiderburen waren wel érg zelfverzekerd over hun EK-kansen. Nadat Thomas Meunier na de eerste Belgische zege op dit EK had laten optekenen dat “de Rode Duivels moeilijk te kloppen zouden zijn”, werd hij door Franse analisten bruut de mond gesnoerd. “De Belgen zullen snel weer thuis zijn om frietjes te eten”, klonk het.

Op Twitter steekt Pélé zijn jonge opvolger en ‘clubgenoot’ een hart onder de riem. “Hou je hoofd omhoog, Kylian. Morgen is de eerste dag van een nieuwe reis.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.