Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronacertificaat

Vlamingen kunnen zonder coronatest of -certificaat naar Spanje reizen

Vlamingen kunnen zonder coronatest of -certificaat naar Spanje reizen
Beeld ANP

Vlamingen mogen zonder coronatest of coronacertificaat naar Spanje reizen. Het reisadvies voor het populaire vakantieland is vanmorgen in die zin aangepast op de website van Buitenlandse Zaken. Wie vanuit Brussel of Wallonië naar Spanje reist moet wél nog een recente coronatest voorleggen of certificaten van vaccinatie of immuniteit kunnen verstrekken.

De opmerkelijke aanpassing komt er nadat Vlaanderen een groene kleur heeft gekregen op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië kleuren voorlopig nog oranje op die kaart.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft vervolgens haar eigen lijst met risicolanden en gebieden een update gegeven, waardoor het Vlaams Gewest niet langer gezien wordt als een risicozone. Bijgevolg moeten Vlamingen zich niet langer laten testen als ze naar Spanje op vakantie willen. Toch op dit moment.

Lees ook

Reiskaart. Naar welke landen kan ik op reis deze zomer? Hier vindt u alle laatste adviezen

Reizigers die in Spanje aankomen uit een gebied van de EU of de EER (Europese Economische Ruimte) dat niet is opgenomen in de bewuste lijst van het Spaanse ministerie, worden niét onderworpen aan diagnostische tests, noch hoeven ze certificaten van vaccinatie of immuniteit te verstrekken, zo klinkt het op de informatiewebsite Reopen-EU

Reizigers die uit een gebied komen dat wél in de lijst is opgenomen (met uitzondering van kinderen jonger dan 12 jaar) moeten ofwel in het bezit zijn van een vaccinatiecertificaat, ofwel een bewijs van herstel van Covid-19 voorleggen, ofwel een negatieve PCR- of PCR-achtige test (NAAT-type) of een negatieve antigeentest voorleggen, afgegeven binnen de 48 uur voor aankomst in Spanje.

De lijst wordt om de 15 dagen bijgewerkt. De huidige situatie is vooralsnog van kracht sinds gisteren 28 juni middernacht tot 4 juli middernacht. 

Lees ook
Beeld AFP

Ook bijvoorbeeld heel Duitsland is nu een groene zone voor Spanje geworden, waardoor alle Duitsers zonder test het land binnen mogen. Vermoedelijk kleuren ook Brussel en Wallonië binnenkort groen, waardoor heel België vrijgesteld wordt van testverplichtingen.

Het is de woonplaats die van tel lijkt in het verhaal. Het lijkt dus op het eerste zicht niet uit te maken dat een Vlaming (groen) bijvoorbeeld met het vliegtuig vanuit Charleroi (oranje) vertrekt.

FCS-formulier

Opgelet, álle reizigers uit België die met het vliegtuig naar Spanje gaan, moeten op voorhand wel het FCS-formulier invullen (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form). 

Dit formulier kan u invullen op deze website op elk moment voor uw vertrek, maar het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met uw gezondheid, kan u pas invullen in de laatste 48 uur vóór uw aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het volledige formulier, ontvangt u een QR-code. Die zal u bij aankomst in het land moeten laten zien. Wie met de auto gaat, moet het formulier niet invullen.