Veertig procent van academisch onderzoek komt in het gedrang door coronavirus

 ©  Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Bron: BELGA

Door de coronacrisis komt 40 procent van het academisch onderzoek in het gedrang. Dat meldt ACOD Onderwijs dinsdagavond. De socialistische vakbond vraagt meer middelen voor onderzoekers.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) vroeg in maart een studie naar de impact van de Covid-19-crisis op het wetenschappelijk onderzoek. Ze  vroeg een dossier over de opgelopen vertragingen aan de verschillende Vlaamse universiteiten en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

“Tot dan toe werd aangenomen dat Covid-19 een vrij beperkte invloed had op onderzoekers”, zegt Marc Borremans van ACOD Onderwijs. “De focus lag op de immense onderwijsuitdagingen en de coronameldpunten aan de verschillende universiteiten en het FWO registreerde slechts enkele tientallen meldingen van vertragingen of Covid-gerelateerde problemen.”

Probleem groter dan gedacht

Ondertussen hebben verschillende kleinschalige enquêtes aan de VUB en de Waalse universiteiten en een universiteitsbrede coronasurvey aan de KU Leuven aangetoond dat het probleem vele malen groter is dan gedacht. 80 procent van de doctoraatsbursalen gaf aan een significante impact ondervonden te hebben op hun onderzoek. Van deze groep bleek gemiddeld de helft 4 maanden of meer vertraging opgelopen te hebben. 

“Aangezien doctorandi en postdocs de ruggengraat van onze onderzoeksinstellingen zijn, komt hierdoor 40 procent van het academisch onderzoek in het gedrang. Een doctoraats- of postdoc traject is namelijk een tijdelijke aanstelling van respectievelijk 4 en 3 jaar, waardoor zulke vertragingen niet simpelweg in te halen zijn”, benadrukt Borremans.

Steunmaatregelen

Op 18 juni besliste de Vlaamse regering om steunmaatregelen te voorzien voor FWO-bursalen. 800 FWO-bursalen kunnen hierdoor uit de nood geholpen worden. “Toch is deze maatregel slechts een slag in het water. Aangezien 40 procent van de 13.000 onderzoekers de nefaste effecten van de coronacrisis hebben moeten ondergaan, is een verlenging voor 800 bursalen slechts een oplossing voor een kleine minderheid”, aldus Borremans.

Daarom pleit de socialistische onderwijsvakbond om de steunmaatregelen niet te reserveren voor FWO-bursalen en ook onderzoekers gefinancierd door andere onderzoeksprojecten uit de nood te helpen en het budget op te trekken zodat het tegemoet komt aan de werkelijke noden.  ACOD Onderwijs vraagt ook dat objectieve criteria voor een verlenging worden vastgelegd en alle onderzoekers met 4 maanden of meer vertraging het recht krijgen op een verlenging na het indienen van een dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen