Bloemen van het gemeentebestuur voor de eeuweling. © RR

100-jarige Gust werkte leven lang bij ‘Gazet van Antwerpen’: “Ik lees nog elke dag de krant”

Brasschaat -

August De Rijdt uit Mariaburg is 100 geworden. De man werkte gedurende 42 jaar bij Gazet van Antwerpen. In de drukkerij maakte hij de hele evolutie mee, van Plantin tot vandaag. Ter gelegenheid van zijn 100ste verjaardag staken familie en vrienden De Gazet van Gust in elkaar.

Feest in Mariaburg. Exact honderd jaar geleden werd August De Rijdt, Gust voor de vrienden, op het Falconplein in Antwerpen geboren. De vader van Gust was een wisselagent. Het gezin ging op zoek naar een woning buiten Antwerpen en kwam zo in Mariaburg terecht. Gust was toen 8 jaar.

Gust tijdens het letterzetten.  ©  RR

“Op mijn 15de ben ik beginnen te werken en op mijn 20ste ben ik bij Gazet van Antwerpen terechtgekomen, eerst in de Antwerpse Nationalestraat en later op Linkeroever. Ik heb er de hele evolutie meegemaakt, van het drukken zoals Plantin het deed tot het digitale werk zoals dat vandaag gebeurt. Ik begon als handzetter. Letter per letter moesten we werken. Nadien begon het letterzetten. Je typte dan op een matrijs en die werd volgegoten met lood. Ik deed dat zeer graag. Dat was toen nog Uitgeverij De Vlijt. Elke dag ging ik vanuit Mariaburg met de fiets naar het werk, weer of geen weer. Ik had pas op mijn 48ste een auto. Vaak dacht ik: ‘dit is de ideale job voor mij’. Ik ben bij Gazet van Antwerpen gebleven tot ik in 1983 met pensioen ging”, zegt Gust.

“Op een bepaald ogenblik werd de computer ingevoerd, den Azerty zoals wij zeiden. We hadden geen keuze, we moesten wel mee met de tijd. Maar het ging.”

Bij een van de machines van De Vlijt, toen de carrière van Gust al wat verder gevorderd was. ©  RR

“Na mijn pensioen hielden we vaak reünies met de oudgedienden. Maar met de jaren verwaterde dat natuurlijk. Er blijft bijna niemand meer over”, vervolgt Gust, die in 2009 weduwnaar werd. Hij was de oudste van tien kinderen. Acht daarvan zijn al overleden, alleen de oudste en de jongste zijn nog in leven. Zelf had het gezin De Rijdt zeven kinderen.

Zo zag de krant er uit op 29 juni 1921, de geboortedag van Gust. ©  RR

“Vader is altijd een zeer sociaal man geweest. Hij was bijzonder actief in de parochie en de Kerkfabriek. Hij was lector tijdens de erediensten. Hij speelde ook voetbal, bij de club Amical. Ook in de ploeg van Gazet van Antwerpen heeft hij meerdere wedstrijden gespeeld”, herinnert zoon Pat zich nog.

August woont in bij een zoon en naast hem woont een van zijn dochters. Hij is nooit alleen. In 2011 heeft hij bij een val zijn voet gebroken. Sindsdien slaapt hij op de benedenverdieping in een ziekenhuisbed. Hij wandelt nog wel graag rond met een rollator. “Ik lees nog elke dag de Gazet, maar ik heb er nu wel een vergrootglas voor nodig”, lacht Gust.

Jan Brys

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER