Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRode Duivels

Hoe Thorgan Hazard uitgroeide tot steunpilaar van de Rode Duivels

Thorgan Hazard verlaat de persconferentie in het basiskamp van de Duivels in Tubeke.Beeld AFP

Thorgan Hazard staat niet langer in de schaduw van zijn grote broer. Dat bewees hij op dit EK tegen Portugal en wil hij vrijdag ook tonen tegen Italië. ‘De familie is trots, hoor.’

Zijn eerste Instagram-bericht dateert van 13 december 2013. Hij staat op de foto in een polo van de nationale ploeg. Het gezicht guitig, de blik gericht op de journalist die vragen stelt. Op dat moment is hij voetballer bij Zulte Waregem, na passages bij Lens en Chelsea. Acht jaar later is Thorgan Hazard de revelatie bij de Rode Duivels op het EK.

“Ik heb mijn doelpunt tegen Portugal nog een aantal keer bekeken”, vertelde hij gisteren. “Het was mijn mooiste in het shirt van de Rode Duivels. Welk bericht mij het meest heeft geraakt? Ik zag een video van mijn kinderen en mijn vrouw. En het hoofd van Eden na de goal, dat was leuk om te zien. Het leek wel alsof hij het niet geloofde.”

Première

Daags na de eerste interland van Eden Hazard met de Rode Duivels, in 2008, ging Het Laatste Nieuws op bezoek bij de familie Hazard in Braine-le-Comte. Op de vraag of vader Thierry droomde van drie zonen (Thorgan, Eden en Kylian) bij de nationale ploeg werd gezegd: “Ja, het is een grote droom. Maar of het lukt? Ik heb het nooit elders gezien; wel twee broers, René en Willy van de Kerkhof, de Rummenigges…”

Eden (vulde aan): “… de Mpenza’s, de Laudrups, Phil en Gary Neville.”

Thierry: “Het zou een première-première zijn.”

Eden: “De derde (Kylian) moet dan wel nog verbeteren. Maar Thorgan, die is nog beter dan ik.”

Thierry: “We moeten hen vooral niet vergelijken. Ze hebben dezelfde naam, maar niet dezelfde voornaam. Ik heb schrik dat ze hem gaan vergelijken met Scifo of Zidane. Dat moet niet. Het is Eden en Thorgan Hazard. Ze moeten niet op een voetstuk staan.”

De papa wist toen al dat vergelijkingen tussen de twee broers legio zouden worden, iets waar hij van huiverde. Intussen timmerde Thorgan Hazard (28) zelf aan de weg naar boven. 

Openbloeien in Duitsland

Na twee jaar bij Zulte Waregem én na het winnen van de Gouden Schoen achtte hij de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging. Hazard werd door Chelsea opnieuw verhuurd, deze keer aan Borussia Mönchengladbach. Daar kreeg hij met Lucien Favre een Franstalige coach. Een geluk, lachte Hazard op dat moment. “Want ik spreek geen letter Duits en mijn Engels is ook niet al te best.”

Favre zelf was destijds vol lof over onze landgenoot. “Als hij niet slaagt in zijn carrière heb ik er niets van begrepen”, aldus de Zwitser. “Hij is snel, heeft uithoudingsvermogen en hij is technisch goed.”

De taalbarrière belette hem niet om indruk te maken in de Bundesliga. Het was ook Chelsea-trainer José Mourinho niet ontgaan, die hem trouwens persoonlijk ging bekijken toen Hazard nog bij Zulte Waregem voetbalde. “De Bundesliga ligt hem. Hij is een van de verhuurde spelers die genoeg potentieel hebben om ooit voor deze club te spelen te spelen.”

Vreugde bij de broertjes Thorgan en Eden Hazard na de zege tegen Portugal.Beeld BELGA

Zover kwam het niet. Na dat eerste seizoen nam Gladbach Hazard definitief over van de Londenaars voor 8 miljoen euro. Hij groeide er na een frustrerend begin uit tot een steunpilaar. 

De interesse in Hazard nam jaar na jaar toe en in 2019 hakte hij de knoop door. Hij tekende een vijfjarig contract bij topclub Borussia Dortmund. Tot woede van enkele Gladbach-fans. In Dortmund werd hij ook herenigd met Favre, die aandrong op zijn komst. Hazard veroverde een basisplaats en deed het goed. Tot blessures dit seizoen roet in het eten gooiden. Hij zou in slechts zestien wedstrijden in actie komen. Een snertjaar, maar wel een waar de Rode Duivels nu van profiteren. 

Linksbackpositie

Zijn carrière bij de Rode Duivels verliep in eerste instantie met hoogtes en laagtes. “Het is moeilijk om je plaats te vinden in zo’n goede groep”, zei Hazard gisteren.

Roberto Martínez zette hem de laatste maanden voltijds in als wingback. “Het draagt niet mijn voorkeur weg, maar in deze ploeg is het misschien wel mijn beste positie. Kijk, elke plaats op het terrein is een goede plaats.”

Op dit EK is hij niet meer weg te denken op die linkerflank. Hij is een van de uitblinkers: gescoord tegen Denemarken en matchwinnaar tegen Portugal met dat weergaloze schot. Hij knalde ons naar de kwartfinale tegen Italië. 

Thorgan Hazard: "De ambiance is uitstekend, er zijn geen problemen."Beeld BELGA

Hazard: “Ik denk dat iedereen onder de indruk is geraakt van de Italianen tijdens de groepsfase. Tegen Oostenrijk ging het misschien wat moeilijker, maar het wordt een mooie uitdaging om tegen hen te spelen. Daarbij, op een groot toernooi zijn er nu eenmaal momenten dat je afziet als ploeg, zoals wij tegen Portugal. Vergis jullie niet, we zagen af, tous ensemble. Het geeft aan hoe goed het toeven is in deze groep. De ambiance is uitstekend, er zijn geen problemen. Zij die op de bank zitten trainen scherp, zij die spelen zijn content.”

Mourinho zei zes jaar geleden: “Ooit kunnen Eden en Thorgan in hetzelfde team spelen, elk op een flank.” Het is uiteindelijk dezelfde flank geworden, ze staan achter elkaar. “Spelen met mijn broer? We zijn ons ervan bewust, maar op het veld moeten we aan andere dingen denken. De familie is wel trots, hoor.”

Zijn laatste Instagram-post dateert van 10 november 2020. Twee foto’s zette hij daarin online: op de ene staat hij met Christian Benteke, de guitige lach verstopt achter een mondmasker, op de andere al stretchend in een trainingsuitrusting van de Rode Duivels. Op een voetbalveld, daar waar hij na al die jaren een naam heeft gemaakt voor zichzelf.