‘Daling in cijfers lijkt af te remmen, maar op schema met zomerplan’

 ©  BELGA

Viroloog Steven Van Gucht van het Nationaal Crisiscentrum steekt optimistisch van wal: we zitten op schema met het zomerplan. Maar al snel volgt een waarschuwing: de daling van het aantal besmettingen en stilaan ook de ziekenhuisopnames lijken af te remmen. Door de vele versoepelingen zijn stijgingen opnieuw mogelijk in de komende weken, maar Van Gucht voorspelt dat de vaccinaties de druk op de ziekenhuizen beheersbaar kunnen houden.

Lees hier het meest recente coronanieuws

Hij verwijst daarvoor naar de landen waar de vaccinaties hoger zijn en waar de deltavariant circuleert, zoals het Verenigd Koninkrijk. Daar komen heel wat besmette personen niet in het ziekenhuis terecht. Zo belandt zes procent van de bevestigde besmettingen in België in het ziekenhuis. In het VK is dat maar 1,3 procent. Dat valt te verklaren doordat er meer getest wordt, waardoor meer besmettingen opgemerkt worden, maar ook doordat meer mensen beschermd zijn. Bijna de helft van de Britten is volledig gevaccineerd, tegenover een derde van de Belgen.

Toename tests maakt interpretatie moeilijk

De deltavariant wint verder aan terrein in België. Net geen kwart van het aantal besmettingen (23 procent) is op dit moment de deltavariant. Een week eerder was dat nog 16 procent. De besmettingen vinden vooral plaats onder twintigers, zo’n 25 procent van het totaal. Al is er een mogelijke bias in de cijfers: jongeren, die vaak nog niet volledig gevaccinneerd zijn, laten zich deze weken testen om op reis te gaan, wat de stijging kan verklaren. ‘Dat maakt de interpretatie van de cijfers moeilijker’, aldus Van Gucht.

De ziekenhuisopnames worden daarom de belangrijkste indicator en die gaan nog altijd in dalende lijn, maar minder uitgesproken. Er worden gemiddeld 20 patiënten per dag opgenomen. De meesten zijn jonger dan 60 jaar. Dat wijst op de goeie werkzaamheid van de vaccins. ‘Als de daling aanhoudt, bereiken we op 10 juli de symbolische drempel van 100 patiënten op intensieve’, voorspelt Van Gucht.

België bovenaan ranglijsten

In Europa heeft België de derde hoogste vaccinatiegraad, meldt Gudrun Briat van Taskforce vaccinatie trots. Ons land staat op de tweede plaats qua dagelijks aantal toegediende vaccinaties. Op wereldniveau staat het in de top 10 van de landen met hoogste vaccinatiegraad. ‘Wie had dat kunnen denken.’ De deltavariant stelt ons land echter voor een nieuwe uitdaging. Ze richt zich daarom tot de twijfelaars: ‘De vaccinatiecentra blijven de hele zomer open en zullen je met open armen ontvangen.’

Jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen kunnen vanaf donderdag 1 juli door hun huisarts doorverwezen worden naar de vaccinatiecentra. Ze krijgen dan voorrang.

Veilig supporteren voor de Duivels

Tot slot werd er nog gevraagd naar de mogelijke risico’s die het EK voetbal met zich meebrengen. Van Gucht merkt op dat het aantal reizen daardoor inderdaad toeneemt en dat de wedstrijden soms plaatsvinden in landen met een hogere besmettingsgraad. ‘Bovendien worden in sommige landen volle stadiums toegelaten, wat hier bijvoorbeeld niet mag’, klinkt het.

De Belgische supporters wenst Van Gucht vooral een plezierig EK toe. Toch een goede raad? ‘Supporter voor de Rode Duivels, maar doe het met een vaste, kleine groep en houd afstand tot ander groepen.’ Juichen produceert nu eenmaal druppels. ‘En zelfs één knuffel kan al voldoende zijn voor een besmetting.’

(red)