©  AFP

Verbluffende Van der Poel houdt nipt het geel in tijdrit, Pogacar verpulvert tegenstand en wint

Wie Tadej Pogacar klopt, wint deze Tour de France. De 22-jarige Sloveen ging als een tornado te keer en won met een gemiddelde snelheid van 51,0 km de lastige tijdrit van 27,2 km. De Tourwinnaar van 2020 toonde in de eerste chrono van La Grande Boucle dat hij niet per abuis Roglic een pakje slaag gaf vorig jaar de voorlaatste dag op La Planche des Belles Filles. Wout van Aert hoopte in Laval het geel te pakken van Van der Poel, maar dat blijft bij de Nederlandse revelatie van deze Tourstart die als vijfde de chrono van zijn leven reed.

Hugo Coorevits

Geel: Mathieu van der Poel (Ned)

Groen: Mark Cavendish (GBr)

Bolletjes: Ide Schelling (Ned)

Wit: Tadej Pogacar (Svn)

Hoe kwam de zege tot stand?

Tadej Pogacar kwam, zag en overwon. De 22-jarige Sloveen verbrijzelde alle besttijden bij het eerste en tweede tussenpunt en won zijn tweede opeenvolgende tijdrit in de Tour. Hij was zelfs een halve kilometer per uur sneller dan Europees kampioen Stefan Küng die wat graag zijn baas Marc Madiot in de Mayenne een thuiszege had gegeven.

Naast Pogacar zorgde Mathieu van der Poel voor dé stunt van de dag door vijfde te eindigen, op slechts één seconde van Wout van Aert die net naast het dagpodium viel.

LEES OOK. Wout van Aert steekt ontgoocheling niet weg na tijdrit: “Ik had niet de benen die ik hoopte te hebben”

 ©  BELGA

Wie reed zich nog in de kijker?

Iedereen die voor 13.19 uur startte, was ergens in het voordeel want toen Thomas De Gendt van het lanceerplatform rolde, begon het te regenen. Wat nadelig was gezien het technische gedeelte de laatste zes kilometer richting het gloednieuwe Espace Mayenne.

Mikkel Bjerg van UAE Team Emirates zat bijna 2 uur 30 in de hot seat. De Deense ploegmaat van Tadej Pogacar had weliswaar geluk dat hij in droge omstandigheden kon koersen, maar zette toch met 33’ 01” 5 honderdsten de norm. Tot Mattia Cattaneo zijn tijd met bijna zes seconden verbeterde, maar dan kwam de Zwitser Stefan Küng die de richttijd van de Italiaan van Deceuninck – Quick-Step verpulverde met 36 seconden. Alstublieft. Of een gemiddelde van 50,5 km per uur.

 ©  Pool via REUTERS

Bjergs Amerikaanse ploegmaat Brandon McNulty, ook een specialist, ging op de natte ondergrond tegen de grond en liep met bebloede knieën binnen. Hét probleem was dat de zebrapaden ineens in zeeppartijen veranderden.

LEES OOK. Stefan Bissegger dreigt hard te vallen, maar blijft als bij wonder recht in Tourtijdrit

Stefan Bissegger was de eerste die ei zo na viel. Gehinderd door een motor moest hij op die witte vlakken anders een bocht naar rechts aansnijden, het achterwiel slipte weg en gelukkig kon hij zich nog miraculeus rechthouden, maar vanaf dat moment nam de Zwitserse winnaar van de tijdrit in Parijs-Nice geen enkel risico meer en liep 21 seconden later dan Bjerg binnen. De Zwitser was als jonge tijdritspecialist het grootste slachtoffer van de regenvlaag.

 ©  REUTERS

Wat deden de favorieten?

Tadej Pogacar maakte in de eerste tijdrit een statement van formaat in een tijdrit waarin alle favorieten ondanks het wisselende weer gelukkig allemaal in dezelfde weersomstandigheden konden rijden. Een zwaar ingepakte Primoz Roglic hield met slechts 44 seconden achterstand redelijk stand. Al is de kloof tussen Pogacar en de rest van de Tourfavorieten nu al redelijk groot. Rigoberto Uran is de dichtste ‘achtervolger’, al op 1’21”. Richard Carapaz staat al op 1’36”. Bij de verliezers van deze tijdrit zaten in onwillekeurige volgorde Geraint Thomas, Wilco Kelderman en Enric Mas.

Verder nog iets leuk dat je moet weten?

De vrouw die het peloton de eerste dag deed vallen met haar bord ‘Allez Opi-Omi’ is volgens de Franse media gevonden, verhoord en in ‘garde à vue’ geplaatst. Dat is een typisch Frans juridische term die zoveel als voorhechtenis betekent.

LEES OOK. Franse media: “Vrouw die peloton deed vallen is gevonden, ondervraagd en in voorhechtenis genomen”

Pierre Rolland had een van de strafste rugnummers aan van deze tijdrit. De ronderenner van B&B Hotels p/b KTM moest drie minuten voor specialist Stefan Küng starten en schreef naast zijn rugnummer: “pak me als je kan”. Daarmee alluderend op de nederlaag van Les Bleus maandagavond tegen Zwitserland in het EK voetbal. De Zwitser liep hem ook effectief in na 25 minuten laagvliegen.

 ©  AFP

Victor Campenaerts gaf toe dat dit een bijkomende rustdag was en dat hij in tegenstelling tot de andere tijdritten nu vooral erover waakte veilig binnen te komen in een tijdrit die plaatsvond in het departement van de Mayenne die 22 jaar moest wachten op een nieuwe passage van la grande boucle.

Uitslag:

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)00:32:00

2. Stefan Küng (Groupama - FDJ)+19”

3. Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma)+27”

4. Wout van Aert (Jumbo - Visma)+30”

5. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix)+31”

Stand:

1. Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix)

2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)+8”

3. Wout van Aert (Jumbo - Visma)+30”

4. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step)+48”

5. Alexey Lutsenko (Astana - Premier Tech)+1’21”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer