Direct naar artikelinhoud
LivestreamCoronacijfers

Coronacijfers dalen minder snel: ‘Mogelijk dat aantal besmettingen opnieuw gaat stijgen’

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Photo News

Het blijft de goede kant uitgaan met de coronacijfers in ons land, maar de daling in nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames lijkt wel te vertragen. De komende dagen zullen uitwijzen of we de bodem hebben bereikt. Dat heeft Sciensano-viroloog Steven Van Gucht gezegd op de wekelijkse persconferentie. De meer besmettelijke deltavariant maakt ondertussen al bijna een kwart van alle besmettingen uit.

“De coronacijfers blijven hun gunstige pad verderzetten”, aldus Van Gucht. “Dat is nog altijd goed nieuws, zeker gezien we nu drie weken na de eerste stap van het zomerplan zitten.” Maar de daling van de cijfers remt wel af, aldus viroloog Van Gucht. 

De viroloog waarschuwt ook dat het aantal nieuwe besmettingen de komende dagen opnieuw kan stijgen. De komende dagen zal duidelijk worden of we de bodem hebben bereikt. “Door de vele versoepelingen is het zelfs mogelijk dat de besmettingen opnieuw gaan stijgen de komende weken.” De meeste besmettingen zitten nog steeds bij de twintigers, en de vertraging van de daling is het felst te merken bij tieners en twintigers. Dat laatste is mogelijk te verklaren doordat er meer jongeren getest worden omdat ze op reis willen vertrekken.

Deltavariant

De besmettelijkere deltavariant is nu verantwoordelijk voor 23 procent van de besmettingen, tegenover 16 procent een week geleden. “De deltavariant neemt dus verder toe in het nadeel van de alfavariant (de Britse variant, red.). In absolute aantallen stijgen de besmettingen met de deltavariant wel nog traag, door de algemeen dalende circulatie van het virus.”

Toch maakt Van Gucht zich geen zorgen wat de ziekenhuisbezetting betreft, met dank aan de vaccinatiecampagne. Die vaccins werken trouwens goed, zo zegt Van Gucht: de meeste mensen die momenteel opgenomen worden in het ziekenhuis zijn jonger dan 60 jaar. 

Lees ook:

Cijfers blijven dalen: dagelijks nog 328 Covid-besmettingen en 20 ziekenhuisopnames

Negentig procent vaccinatiegraad nodig om deltavariant in te dijken: een race tegen de klok