Hoofdverdachten Abdelilah ‘Black’ E.M. (midden) en Jimmy ‘Kleine Vis’ H. (links). ©  vdaa

Zwaardere celstraffen voor kopstukken Makreel-bende in beroep, miljoen euro verbeurd verklaard

Het hof van beroep in Antwerpen legt een aantal kopstukken in het Makreel-dossier zwaardere gevangenisstraffen op dan de rechtbank in eerste aanleg deed. Het hof verhoogt de straf voor cocaïnesmokkelaar Ronny ‘De Giraf’ L. van acht naar negen jaar gevangenis. Voor kopstuk Jimmy ‘Kleine Vis’ H. werd de straf opgetrokken van zes naar zeven jaar.

Ronny L. verscheen woensdag geboeid voor het hof. De hoofdverdachte in het Makreel-dossier werd door de rechtbank van eerste aanleg veroordeeld tot acht jaar cel. Omdat ‘De Giraf’ vooral in Spanje verblijft, sprak de rechtbank de onmiddellijke aanhouding uit. Ronny L. gaf zichzelf na de veroordeling aan en zit sindsdien in de gevangenis. Ronny L. tekende beroep aan tegen de veroordeling, maar een strafvermindering leverde dat niet op. Het hof gaf hem nog een jaar extra en sprak opnieuw de onmiddellijke aanhouding uit. Ronny L., pas opnieuw vader geworden tijdens zijn detentie, blijft dus aangehouden.

De andere hoofdverdachte, Abdelilah El M., werd door de rechtbank veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij verblijft in Dubai, waar hij voorlopig ongrijpbaar is voor het Belgische gerecht. Hij tekende geen beroep aan tegen het vonnis. Zijn compagnon Jimmy ‘Kleine Vis’ H. ging wel in beroep tegen zijn veroordeling tot zes jaar. Het hof vond niet dat H. een lichtere straf verdiende, integendeel. In beroep werd de zes jaar opgetrokken naar zeven jaar.

Miljoen euro verbeurd verklaard

‘Kleine Vis’ moet ook 24.000 euro boete betalen en het hof legt een verbeurdverklaring van 1 miljoen euro op. Ilse M, de partner van Jimmy H. werd veroordeeld tot één jaar met uitstel en een boete van 900 euro wegens witwassen. Toeval of niet, het koppel heeft hun luxueuze nieuwbouwvilla met zwembad aan de Schotensesteenweg in Brecht recent bij Heylen Vastgoed te koop gezet voor 950.000 euro.

Morad El K., alias Mr. Noodles, ging ook in beroep. Het hof veroordeelde hem tot 52 maanden celstraf en een boete van 18.000 euro. De voormalige acteur uit Crimiclowns en restaurantuitbater moet ook 300.000 euro illegaal vermogen terugbetalen aan de staat. Voor Ermir N., een Albanees zwaargewicht die ‘Cinco’ wordt genoemd, leverde het beroep wel het gewenste resultaat op. Hij werd vrijgesproken. ‘Cinco’ moet zich binnenkort wel nog verantwoorden in het dossier rond Frank De Tank, waar de Albanees een van de hoofdverdachten is.

Onderzoek sinds 2014

Het onderzoek-Makreel ging in 2014 van start na de moord op de Nederlandse topcrimineel Gwennet Martha. Op het doorzeefde lichaam van Martha werd een USB-stick gevonden waarop foto’s werden aangetroffen die werden gemaakt in de kantoren van een belangrijke rederij in Antwerpen. Het spoor leidde naar de ‘uithaalfirma’ van Abdelilah El M. en Jimmy H.. In dit onderzoek werd de federale politie voor het eerst geconfronteerd met de ‘switch’-methode, waarbij de cocaïne op de kaai wordt overgeladen van een Zuid-Amerikaanse naar een Europese container die door de smokkelorganisatie werd klaargezet.  

(jvda)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen