Sofie en haar mama Myriam droogden de geredde konijnen met de haardroger. © JoGe

Dierenopvang Rekem staat blank: dieren met haardroger drogen

Rekem -

In Oud-Rekem overstroomde dinsdagavond door de hevige regenval een groot deel van het opvangterrein van vzw Lamana waar dieren in nood worden opgevangen. De aangrenzende beek trad uit haar oevers waardoor ook in de opvanghokken het water al snel tot op kniehoogte steeg. “Onze konijnen en een schaap met twee lammetjes hebben we net op tijd kunnen redden en met de haardroger droog geblazen”, aldus uitbaatsters Myriam en Sofie.

Johnny Geurts

Bij de vzw Lamana in de Oude God van het historische Oud-Rekem worden zieke, gehandicapte en verwaarloosde dieren opgevangen en verzorgd. Dinsdagavond brak boven het opvangcentrum lokaal een hevige onweerbui los die in korte tijd zorgde voor veel onheil bij de dieren. “We waren net even kort weg toen het noodweer toesloeg. De Ziepbeek die hier dwars door ons park loopt is buiten haar oevers getreden. Toen we kwamen aanrijden zagen we dat een groot deel van ons terrein blank stond. Vooral het opvangren van onze konijnen werd zwaar getroffen. We zijn meteen ter hulp geschoten. We stonden tot aan onze knieën in het water. We zagen de hulpeloze beestjes rond spartelen terwijl ze probeerden op de aanwezige houtblokken te klauteren. Gelukkig hebben we alle konijnen uit het water kunnen halen. Maar het was een verschrikkelijk tafereel”, zucht Myriam Yperman (61).

Droog geblazen met haardroger

De geitjes wisten zichzelf te redden door naar het hogere deel van het weiland te lopen. “Maar een moeder schaap en haar twee lammetjes werden verrast door de zondvloed en werden ingesloten door het oprukkende water. De lammetjes zaten tot aan hun kopjes in het water, we hebben ze meteen weggedragen naar een warme schuur evenals de kippen en de pauw. Gelukkig raakte geen van de dieren gewond. We hebben de geredde diertjes binnen gehaald en de konijntjes allemaal met de haardroger droog geblazen, waarna we ze hebben laten opwarmen onder de warmtelampen. Alleen ons Franse langoor konijn Filou liep lichte verwondingen op aan zijn kopje”, aldus dochter Sofie Senden (25). De angst zit er diep in. Myriam: “We houden het weer nu uiteraard met argusogen in de gaten. We moeten kijken of er een oplossing is en waarom de beek overstroomde. Desnoods halen we bij het volgende noodweer alle dieren thuis binnen. Als ze maar veilig zijn. Als dit immers gebeurd was tijdens de nacht, hadden we nooit zo snel kunnen ingrijpen en waren ze allemaal dood geweest.” (JoGe)

Johnny Geurts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer