Zwartwerk is in ons land gehalveerd dankzij dienstencheques

 ©  Daniel Rys

Bron: BELGA

Het zwartwerk in ons land is gehalveerd sinds de invoering van de dienstencheques. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven.

Het systeem van de dienstencheques bestaat sinds 2004 in België. Bedoeling was om enerzijds het zwartwerk te verminderen en anderzijds het aantal laaggeschoolden meer aan het werk te krijgen. Onderzoekers van de KU Leuven maakten een analyse van de dienstencheques aan de hand van uitgebreide gegevens en enquêtes.

“We zien dat het beleid zeer effectief is geweest”, vertelt professor Stef Adriaenssens van de KU Leuven. “Ons onderzoek toont aan dat de dienstencheques tot een halvering van het zwartwerk heeft geleid.”

Lange arbeidsrelatie

De mensen die wel nog in het zwart werken, zijn voornamelijk personen die een langdurige en persoonlijke arbeidsrelatie hebben opgebouwd met hun werkgever. Het onderzoek toont ook aan dat de tevredenheid over ‘hun’ zwartwerkers groot is. Daarom is het waarschijnlijk dat ze, nu ze in het zwart werken, dat ook blijven doen.

De enquêtes hebben daarnaast aangetoond dat mensen effectief bereid zijn om extra te betalen voor wit werk. Personen die werknemers nu nog in het zwart betalen, geven ook aan dat ze willen overschakelen op dienstencheques als hun zwartwerker ermee stopt. “We verwachten dus dat het zwartwerk op termijn nog meer zal verminderen, in bijvoorbeeld de poets- of strijksector. Het lijkt erop dat het zwartwerken daar uitgefaseerd zal worden.”

Vanuit de Vlaamse regering kost het systeem van dienstencheques jaarlijks 1,1 miljard euro. “Dat is erg veel geld. Het is aan de politiek om beslissingen te nemen over het al dan niet verderzetten van het systeem, maar het is alleszins effectief.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen