Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Kunnen we het virus deze zomer wél verschalken?

Kunnen we het virus deze zomer wél verschalken?
Beeld Nanna de Jong

De vakantie is van start gegaan, maar echt zorgeloos op reis vertrekken zit er ook deze zomer niet in. Boosdoeners? De wirwar aan reisregels en de deltavariant, die overal in Europa opkomt. Blijven we het virus voor, of gaan we de zomer van 2020 achterna?

En of veel Belgen met reishonger zitten. Brussels Airlines verwacht deze zomer een miljoen passagiers te vervoeren: meer dan de helft meer dan vorig jaar. Een opmerkelijk hoog cijfer, wetende dat de reisregels – ook binnen Europa – zelfs met de komst van het coronacertificaat nog steeds heel wat denk- en rekenwerk vragen. Zo wordt niet elk vaccin overal erkend. Volstaat het coronacertificaat in sommige landen, dan vragen anderen een extra PCR- of sneltest. België of Italië vragen van passagiers een passenger locator form, anderen dan weer niet. Bovendien hanteert elk land zijn eigen lijst met ‘risicolanden’, en die verandert om de haverklap.

Niet alleen voor passagiers zijn de laatste reisvoorbereidingen dus wat stressvoller, ook heel wat touroperators en luchtvaartmaatschappijen hebben extra werk. “Het is een heel manueel proces”, zegt Wencke Lemmes-Pireaux, woordvoerster van Brussels Airlines. “Afhankelijk van de bestemming, moeten we heel wat documenten, zoals bewijzen van negatieve tests en passenger locator forms, opvragen. Per passagier vraagt de check-in dus vier tot zes keer zoveel tijd. We raden mensen dan ook om vroeg genoeg aan te komen.”

“Dat hele systeem van coronacertificaten is duidelijk sneller bedacht dan uitgewerkt”, beaamt woordvoerder Piet Demeyere van TUI. “Het enige wat wij kunnen doen, is coronacertificaten van passagiers scannen en hen eraan herinneren dat ze alle nodige documenten moeten meehebben. Maar voor ons is het onmogelijk om te controleren of al die documenten kloppen. Wij zijn ook niet bevoegd om zomaar privégegevens op te vragen. Er gaat toch een systeem moeten komen waardoor dat niet allemaal op onze schouders terechtkomt. Dit verhaal is duidelijk niet af.”

Groeispurtfase

Het zijn niet de enige kopbrekens die een volledig zorgeloze reiszomer in de weg staan. Ook de deltavariant, die overal in Europa zijn opmars maakt, kan vakantieplannen in de war gooien. Een reisje naar Portugal lijkt op dit moment alvast afgeraden. Daar moesten afgelopen weekend enkele regio’s weer in lockdown, nu die variant er helemaal is doorgebroken.

Ook in ons land wordt geschat dat die deltavariant momenteel voor een kwart van de nieuwe besmettingen zorgt. “Die zit nu in een groeispurtfase. Waarschijnlijk gaan we volgende week zien dat die boven de helft zit”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). Dat alle buitenlandse contacten door reizen die opmars nog gaan versnellen, lijdt weinig twijfel. Daarvoor hoeven we slechts naar vorige zomer te kijken. In een studie in vakblad Nature stelden onderzoekers van de KU Leuven en de ULB vast dat de helft van de virusgevallen die ons land midden augustus telde, uitlopers waren van een virusvariant uit Spanje, die voor het reisseizoen in geen enkel ander land voorkwam. Onze rampzalige tweede golf in het najaar is dus voor een deel terug te brengen tot die geïmporteerde infecties.

Het wordt dus nog een stevige race tussen de deltavariant en de vaccinatiecampagne. Gelukkig volgde gisteren een opsteker. De langverwachte levering van 696.000 AstraZeneca-vaccins is toegekomen, waardoor enkele honderdduizenden mensen vervroegd hun tweede prik kunnen krijgen.