Volledig scherm

OVERZICHT. In totaal nog iets meer dan 300 patiënten in het ziekenhuis: minder dan 20 nieuwe opnames per dag

Er werden tussen 24 en 30 juni elke dag nog gemiddeld 18,3 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 37 procent in vergelijking met een week eerder, blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano. Er liggen nu 305 patiënten in het ziekenhuis, van wie 136 op intensieve zorg. 94 van hen moeten beademd worden.

  1. Maar liefst 90 procent moet zich laten vaccineren om de Deltavariant in te dijken: “Het wordt een race tegen de klok”
    PREMIUM

    Maar liefst 90 procent moet zich laten vaccineren om de Deltavari­ant in te dijken: “Het wordt een race tegen de klok”

    Eind juli zal de Deltavariant wellicht bijna alle andere coronavarianten van tafel geveegd hebben in ons land. Delta is zó besmettelijk dat er dan een vaccinatiegraad van 90% of meer nodig zal zijn om groepsimmuniteit te bereiken. Hoe gevaarlijk is de Deltavariant voor de 300.000 risicopatiënten en 65-plussers die pas in augustus hun tweede prik zouden krijgen? “We moeten zo snel mogelijk vaccineren om de race te winnen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs.
  2. Deltavariant zal reizen binnen Europa onvoorspelbaar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZeneca beschermt onvoldoende”
    PREMIUM

    Deltavari­ant zal reizen binnen Europa onvoorspel­baar maken: “Eén dosis Pfizer of AstraZene­ca beschermt onvoldoen­de”

    De coronakaart van Europa ziet er steeds beter uit. Het aantal besmettingen daalt zo snel dat steeds grotere stukken oranje of zelfs groen kleuren. Een garantie op een zorgeloze reis is dat helaas niet. “Net zoals vorige zomer moeten we erop voorbereid zijn dat het kleurenpatroon voortdurend zal wisselen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). Het kan dus best zijn dat je naar een ‘groen land’ vertrekt dat tijdens je reis plots oranje kleurt. Met dank aan de Deltavariant, waarvan het parcours onvoorspelbaar is.