Direct naar artikelinhoud
UpdateTrump

Topman Trump Organization beschuldigd van belastingontduiking

Allen Weisselberg op de achtergrond tijdens een toespraak van Donald Trump.Beeld REUTERS

Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization wordt ervan beschuldigd belasting te hebben ontdoken over 1,7 miljoen dollar aan inkomen, zo hebben aanklagers in New York donderdag gemeld. Er zijn niet minder dan vijftien tenlasteleggingen.

Een aanklager sprak van belastingfraude over 15 jaar door middel van betalingen buiten de boeken om. Het gaat om voordeeltjes als lease-auto’s, woningen en privé-onderwijs die gelden als inkomen, maar waarover geen belasting werd betaald. Topmensen van The Trump Organization, het familiebedrijf van ex-president Trump en zijn kinderen, zouden de zwarte betalingen hebben geregeld. Ze zouden er zelf met geheime loonsverhogingen ook van hebben geprofiteerd.

Weisselberg (73) geldt als de belangrijkste figuur binnen The Trump Organization die niet tot de familie Trump behoort, schreef The Washington Post. Hij werkt al sinds de jaren tachtig voor Trump, die voor zijn politieke loopbaan naam maakte als vastgoedmagnaat.

Lees ook

Als Trump wordt vervolgd, dreigt het bankroet voor zijn zakenimperium

Trump zelf is niet genoemd in de aanklachten. Maar de zaak kan voor procureur Cyrus Vance een openingssalvo zijn. Het bedrijf en de topman zeiden donderdag dat ze niet schuldig zijn.

Trump sprak donderdag van een “heksenjacht van de radicaal-linkse Democraten.” (Vance is een Democraat). De oud-president voegde eraan toe dat de justitie in New York “meer verdeelt dan ooit.”

Een advocaat van The Trump Organization zei er niet vanuit te gaan dat het bedrijf ernstige schade zal lijden door de beschuldigingen. “Als dit bedrijf een andere naam had gehad, zouden deze aanklachten niet zijn gedaan.”

De aanklagers begonnen hun onderzoek ooit naar mogelijke betrokkenheid van The Trump Organization bij het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen die claimden een affaire met Trump te hebben gehad. Dit gebeurde in aanloop naar de verkiezingen van 2016. Het onderzoek breidde zich daarna uit naar de betrekkingen van The Trump Organization met uiteenlopende bedrijven.