Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) test de app uit met Patrick Laevers van Fost Plus. ©  Jan Van der Perre

Hou Antwerpen proper en verdien er iets aan: app Click scant afval en geeft je digitale munten

Antwerpen -

Hou de Antwerpse straten proper en verdien er iets aan. Dat is de insteek van de Click, een nieuwe applicatie die donderdag is gelanceerd in Antwerpen. Het project zet bewoners en bezoekers aan om hun afval net als thuis ook buitenshuis in de vuilnisbak te gooien. Door de verpakkingen te scannen, spaar je digitale munten die je bij lokale handelaars kan verzilveren.

Jan Stassijns

Voor de tweede keer in een maand tijd poseerde kersvers schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg (N-VA) bij een vuilnisbak om het zwerfvuilprobleem in de stad – nog maar eens – onder de aandacht te brengen. Vorige maand ging het over de nieuwe Mr Fills, supervuilnisbakken die een origineel bedankje hebben voor wie zijn of haar afval deponeert.

Donderdag zijn de standaard vuilnisbakken in het Antwerpse straatbeeld in een roos jasje gestoken, magenta om precies te zijn. Het kenmerkt de zones in de stad waar de nieuwe applicatie Click is geïntroduceerd: op en rond de Meir, de studentenbuurt (omgeving stadscampus UAntwerpen), de Scheldekaaien en de Statiestraat (district Berchem).

©  Jan Van der Perre

Het promoteam van Click moet bewoners en bezoekers de app leren kennen. ©  Jan Van der Perre

Kort samengevat komt het erop neer dat wie zijn afval goed weggooit, wordt beloond met Circular Ucoins, een digitale munt die gebruikt kan worden bij lokale handelaars.

Het is een initiatief van Fost Plus, dat instaat voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Fost Plus lanceerde Click vorige zomer in De Haan. Nu slaat het de handen in elkaar met de stad Antwerpen.

Hoe werkt het?

In een van de vier zones waar de app actief is, scan je de barcode of neem je een foto van elke verpakking die je buitenshuis in de vuilnisbak gooit. Voor elke verpakking krijg je vijf Ucoins. In de shop in de app krijg je overzicht van waar je die kan verzilveren. Bij Keurslager Rosier op de Paardermarkt kan je zo een potje vleessla krijgen voor 55 UCoins of 3+1 hamburgers voor 160 UCoins. Voor 945 UCoins kan je bij Antwerp Bowling een half uurtje gratis bowlen na het eerste betaalde uur. En zo zijn er tientallen aanbiedingen.

“Zwerfvuil is een van de grootste ergernissen in onze stad, in winkelstraten, in woonbuurten, op pleinen, in parken en aan de kaaien. Dat weet iedereen”, zegt van Doesburg. “Stadsdiensten doen er alles aan om Antwerpen proper te houden, maar er is een mentaliteitsverandering nodig om zwerfvuil uit onze stad te bannen. We sanctioneren en handhaven meer, daar kunnen we niet meer onderuit. Maar we moeten ook inzetten op bewustwording. Dat is wat we met deze nieuwe applicatie willen doen. Ik ben onze lokale handelaars ook heel dankbaar om hier aan mee te werken. Voor hen kan het ook een meerwaarde zijn. Hun zaak wordt ontdekt door nieuwe klanten en hun werkterrein zal er een stuk netter bijliggen.”

Aparte ophaling

Daarnaast zullen de vuilnisbakken in de vier Click-zones ook apart worden opgehaald door Fost Plus. “Afval dat daarin ongescheiden wordt ingezameld, zal voorgesorteerd worden zodat de verpakkingen maximaal gerecupereerd kunnen worden voor recyclage”, zegt Patrick Laevers van Fost Plus. “We weten dat de Belgen goede sorteerders zijn binnenshuis. Zo hebben we in 2020 95% van de verpakkingen op de markt kunnen recycleren via de blauwe zak. Maar buitenshuis zijn we vaak minder goede leerlingen. We hopen dat de mensen, onder meer via de app, de mentale ‘click’ maken zodat zwerfvuil uit ons straatbeeld verdwijnt.”

Het project loopt minsten een jaar en wordt dan geëvalueerd en mogelijk uitgebreid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER