Parket Halle-Vilvoorde waarschuwt voor woninginbraken in vakantieperiode

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: BELGA

In het arrondissement Halle-Vilvoorde zijn er vorig jaar, 2020, aanmerkelijk minder woninginbraken vastgesteld. Volgens het parket Halle-Vilvoorde zit de coronacrisis daar wellicht voor iets tussen, aangezien heel wat mensen kozen voor een ‘staycation’.  Nu de zomervakantie weer voor de deur staat en de coronamaatregelen werden versoepeld, wil het parket de burgers waarschuwen voor het gevaar van woninginbraken.

“In Halle-Vilvoorde werden er in 2020 2.376 woninginbraken vastgesteld, tegenover 3.048 in 2019”, zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. “Dat is een daling van 22 procent, die vermoedelijk te verklaren is door de restrictieve coronamaatregelen inzake reizen. Heel wat mensen bleven thuis, de huizen bleven bewaakt, zodat de gelegenheid voor inbrekers verdween.”

Dat zou komende zomer wel eens anders kunnen zijn en het parket wil de burgers dan ook sensibiliseren. 

Streng aangepakt

“Een inbraak in een woning zorgt niet alleen voor veel materiële schade, maar veroorzaakt ook emotioneel leed bij de slachtoffers”, gaat de parketwoordvoerder verder. “Daarom zijn woninginbraken voor ons een topprioriteit. Helaas slagen we er in het overgrote deel van de dossiers niet in om de daders te identificeren, dit bij gebrek aan exploiteerbare sporen. Zodra het sporenonderzoek nuttige (DNA-)sporen oplevert, wordt dit maximaal onderzocht.”

Daders die geïdentificeerd of op heterdaad betrapt worden, worden streng aangepakt door het parket Halle-Vilvoorde. Ook de rechtbank toont zich niet mild en spreekt vaak gevangenisstraffen van 12 maanden tot 4 jaar uit, al dan niet met uitstel, aldus het parket. 

“Een goede samenwerking tussen verschillende actoren is nodig om de pakkans te vergroten”, zegt Gilles Blondeau. “De lokale politiezones werken samen met lokale buurtinformatienetwerken (BIN) om snel te kunnen reageren bij verdachte situaties. De laatste jaren zijn Whatsapp-buurtpreventiegroepen ook in opmars. Die samenwerking kan nuttige informatie opleveren, bijvoorbeeld nummerplaten of beschrijvingen van verdachte voertuigen.Met een aantal eenvoudige maatregelen en aanpassingen kan je het risico op een inbraak ook zelf verkleinen. De politie heeft daarvoor deskundige adviseurs in huis en je kan de politie ook vragen tijdens je afwezigheid toezicht te houden op je woning.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen