© Reuters

Feestende tieners op Mallorca zorgen voor grote corona-uitbraak: 5.000 mensen in quarantaine

Bron: AP, BBC, EL PAIS

Bijna 5.000 mensen zitten in heel Spanje in quarantaine nadat scholieren van een middelbare school op vakantie een grote COVID-19-uitbraak hebben veroorzaakt op het mediterrane eiland Mallorca. Er zijn volgens Associated Press al bijna 1.200 besmettingen gemeld.

De feestende tieners die vorige week het einde van hun toelatingsexamens voor de universiteit vierden, creëerden een “perfecte voedingsbodem” voor het virus terwijl ze zich vermengden met anderen uit heel Spanje en het buitenland, vertelde de Spaanse noodhulpcoördinator Fernando Simón tijdens een persconferentie.

De gezondheidsautoriteiten van Mallorca voerden massale tests uit op honderden studenten nadat duidelijk werd dat het om een massale uitbraak ging. Er wordt aangenomen dat het zich heeft verspreid toen honderden feestende studenten zich verzamelden bij een concert en straatfeesten.

(Lees verder onder de foto)

 ©  EPA-EFE

Balkonprotesten

“We zijn bang want ze hebben ons niet verteld hoe lang we hier zullen vastzitten”, vertelde de 17-jarige Lucia aan BBC. Zij is één van de 200 Spaanse studenten die onder politiebewaking in quarantaine zit in het hotel Palma Bellver op Mallorca. Vorige week probeerden al verschillende studenten het eiland te verlaten maar ze werden opgewacht door de politie op het vliegveld. Ze werden vervolgens naar het hotel gebracht om daar in quarantaine te gaan.

De studenten protesteren vanop hun balkon en via sociale media met de hashtag #secuestrogobiernobalear - wat staat voor “ontvoering door de Balearen”. “In eerste instantie vertelden ze dat als we zouden weigeren om naar het hotel te gaan, ze ons zouden aanklagen,” vertelt Lucia. “Ze hebben ons eigenlijk gewoon gedwongen”.

 (lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer