Politieke onenigheid over strengere reisregels voor Portugal

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) staat opnieuw lijnrecht tegenover de deelstaten. Vandenbroucke wil strengere regels voor reizigers die terugkeren uit Portugal, maar onder meer de Vlaamse regering blokte dat voorstel vanavond af tijdens het Overlegcomité.

hh

LEES OOK. Opnieuw avondklok in 45 Portugese gemeenten: “We hebben het niet onder controle”

Dat Portugal door de Rode Duivels is uitgeschakeld op het EK voetbal is niet de grootste zorg van de Portugezen. De nieuwe deltavariant van het coronavirus doet de besmettingscurve er opnieuw de hoogte ingaan. Dagelijks testen nu al meer dan 2.000 Portugezen positief, en in 45 Portugese gemeenten zou vanaf morgen de avondklok weer worden ingevoerd. Gelukkig blijven de ziekenhuiscijfers en het sterftecijfer er voorlopig wel onder controle.

Maar ons land is er erg beducht voor om de deltavariant, die ook hier terrein wint, de wind in de zeilen te geven door Portugese coronagevallen te importeren. Daarom had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een voorstel uitgewerkt om de reisregels voor Portugal aan te scherpen. Terugkerende reizigers zouden twee testen moeten afleggen: op dag één en dag zeven na terugkeer, zónder in tussentijd in quarantaine te gaan. Enkel wie volledig gevaccineerd is, zou die nieuwe aanscherpingen kunnen ontlopen. 

Dat voorstel werd donderdag rondgestuurd naar de andere regeringen van ons land. Maar het Overlegcomité, dat zich elektronisch over de aanscherping boog, baarde uiteindelijk een muis. De deelstaten dwarsboomden de plannen van Vandenbroucke.

LEES OOK. De deltavariant rukt overal op: “Europa heeft zich te vroeg rijk gerekend”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer