Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Vandenbroucke: ‘We moeten ons wapenen tegen invoer deltavariant vanuit Portugal’

Frank Vandenbroucke (Vooruit).Beeld VTM NIEUWS

Aan welke regels zullen terugkerende reizigers uit Portugal moeten voldoen? Daarover bestaat discussie tussen de federale en de deelstaatregeringen. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn strengere regels noodzakelijk omwille van de opmars van de deltavariant in Portugal. Dat zegt hij in VTM NIEUWS. Naar verluidt is er vooral discussie over twee verplichte coronatesten en zelfs een quarantaineperiode. 

Video wordt geladen...

Portugal kampt met rode coronacijfers: het aantal besmettingen gaat er de lucht in door de opmars van de deltavariant. De gezondheidsministers in ons land willen er dan ook alles aan doen om te vermijden dat terugkerende reizigers die meer besmettelijke variant meebrengen. “We hebben altijd gezegd dat wie reist, rekening moet houden met het feit dat situaties snel kunnen veranderen", zegt minister Vandenbroucke. “Laat dit een waarschuwing zijn, ook voor onszelf. Wij doen het beter dan Portugal, hebben minder besmettingen. Wij hebben ook die deltavariant, maar minder. Vandaar dat we ons willen wapenen tegen de invoer vanuit Portugal”, klinkt het. 

Welke maatregelen zullen worden opgelegd, daarover wordt nog overlegd, maar als het van de federale regering afhangt zou er effectief een quarantaineperiode opgelegd wordt. De deelstaten, die moeten instaan voor de controle daarvan, zouden nog enkele bezwaren hebben over de invoer ervan op korte termijn. 

Ook twee verplichte testen, op dag één en dag zeven na terugkeer, liggen op tafel.