Coronablog - Ook Wallonië kleurt weer groen op de kaart, minister Vandenbroucke raadt reizen naar Portugal af

Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen daalt met 8 procent tot 352 per dag. De daling is na weken duidelijk aan het afremmen. Het aantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen duikt onder de 300. En we hebben de kaap bereikt van de 4 miljoen volledig gevaccineerde Belgen. Al 60.000 Vlamingen hebben hun afspraak voor de tweede prik AstraZeneca vervroegd. En Wallonië kleurt weer groen op de Europese kaart. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Na correctie kleurt ook Wallonië groen op Europese kaart

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een nieuw kaartje met kleurcodes gepubliceerd: na Vlaanderen kleurt nu ook Wallonië groen. Brussel is voorlopig nog een oranje zone. Een groot stuk van Europa is nu groene zone.

Sinds kort zijn de voorwaarden van de kleurencodes aangepast. Landen krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4 procent daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1 procent bedraagt.

Wallonië zat al langer onder die drempel, maar kleurde nog altijd oranje. Dit kwam omdat het ECDC zich baseerde op verkeerde cijfers (bijtellingen in plaats van de vastgestelde gevallen). 

Nadat Sciensano deze fout aankaartte, heeft het ECDC de kaart aangepast. Het was Sciensano-statisticus Brecht Devleesschauwer die het nieuws vanavond op Twitter deelde:

In het algemeen kleurt de kaart voor de meeste Europese landen groen. Spanje, Nederland, Portugal en Zweden kleuren nog grotendeels oranje. Vele Spaanse gebieden hebben een rode kleur.

De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

Minister Vandenbroucke raadt reizen naar Portugal af

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, reist beter niet naar Portugal. Dat adviseert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), nu de besmettingen met de deltavariant in Portugal snel aan het stijgen zijn. Een beslissing over strengere reisregels is er voorlopig nog niet door onenigheid tussen het federale niveau en de deelstaten.

Lees meer in dit artikel:

Slowakije verkoopt meeste Sputnik-vaccins terug aan Rusland

Slowakije heeft de meeste Sputnik V-vaccins terug aan Rusland verkocht. Dat heeft het Slowaakse ministerie van Volksgezondheid laten weten. Weinig Slowaken bleken interesse te hebben om zich te laten inenten met het Russische vaccin, dat ook niet goedgekeurd is voor gebruik in de Europese Unie. 160.000 van de 200.000 geleverde vaccindoses werden teruggestuurd. De Slowaken kregen hun geld terug.

De regering in Slowakije viel eerder dit jaar omdat toenmalig premier Igor Matovic 2 miljoen doses van het Russische vaccin aankocht, zonder medeweten van zijn coalitiepartners. Het Slowaakse geneesmiddelenagentschap weigerde om het vaccin aan te bevelen, omdat er te weinig wetenschappelijke data was. 

Uiteindelijk werd het gebruik toegelaten voor mensen die het verkozen boven de vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau zijn goedgekeurd. Maar geen kat bleek geïnteresseerd te zijn. Slechts 10.500 zijn op het aanbod ingegaan; 8.000 van hen wachten nog op hun tweede prik. Slowakije en Hongarije zijn de enige EU-landen die het Russische vaccin gebruikt hebben.

Janssen kan tweede fabriek in Leiden in gebruik nemen

Vaccinproducent Janssen Biologics heeft toestemming gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om in het Nederlandse Leiden een tweede fabrieksgebouw in gebruik te nemen. Dat laat het EMA weten. Hoeveel extra coronavaccins er door de uitbreiding kunnen worden geproduceerd, kan Janssen niet vertellen.

Het gebouw staat naast de bestaande fabriek van Janssen en was al af. Nu de toestemming er is, kan er direct worden begonnen met de extra productie. De fabriek in Leiden levert onder meer vaccins voor de Europese markt. De uitbreiding laat volgens het EMA toe om de capaciteit en frequentie op te drijven van de productie van het actieve bestanddeel van het vaccin. De site moet de toevoer van het Janssen-vaccin naar de EU ondersteunen, klinkt het.

Het vaccin staat in België bekend onder de naam van het Amerikaanse moederbedrijf, Johnson & Johnson. J&J is het moederbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica. De fabriek staat in voor de volledige productie van het actieve bestanddeel van het Janssen-vaccin voor de Europese markt.

Vanaf morgen ook inreisverbod voor Rusland en Indonesië

Vanaf zaterdag geldt een inreisverbod naar België voor Indonesië en Rusland, omdat daar de coronabesmettingen toenemen. Opvallend: het inreisverbod voor India is vanaf zaterdag niet meer van kracht. 

De ministers van Volksgezondheid keurden recent een lijst met landen goed met "heel hoog risico"-landen. In die landen is de coronasituatie zo zorgwekkend dat er een reisverbod geldt voor alle niet-Belgen en niet-inwoners van ons land die er de afgelopen veertien dagen geweest zijn.. Er zijn wel een paar uitzonderingen: Belgen of mensen die hier wonen moeten een negatieve PCR-test kunnen voorleggen en moeten zich op dag één en zeven van hun terugkomst laten testen. Ze moeten ook tien dagen in quarantaine. 

Rusland en Indonesië staan vanaf zaterdag ook op de lijst van heel hoge risicolanden. India en Pakistan staan er vanaf morgen niet meer op. Dat is toch opvallend omdat in India voor het eerst de deltavariant van het coronavirus werd vastgesteld. Het is nog onduidelijk waarom India niet meer op de lijst staan. Maar de besmettingen zijn er wel gedaald sinds de piek in mei.

Het inreisverbod geldt nu voor Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Bolivia, Botswana, Brazilië, Chili, Colombia, Congo, eSwatini (Swaziland), Georgië, Indonesië, Lesotho, Mozambique, Namibië, Nepal, Oeganda, Paraguay, Peru, Rusland, Suriname, Trinidad Tobago, Tunesië, Uruguay, het Verenigd Koninkrijk, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Minister Beke: "Tegen eind juli 80 procent volwassenen volledig gevaccineerd in Vlaanderen"

Tegen eind juli zou 80 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Dat is gezegd tijdens de wekelijkse briefing over de vaccinatie in Vlaanderen.

"We zitten nu echt in de countdown van de vaccinatiecampagne", aldus Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) tijdens de briefing. Daarbij zal de focus in juli zoals aangekondigd bijna volledig gaan naar de tweede prikken.

"Het is de ambitie om de graad van volledige vaccinatie van de volwassen bevolking zo goed als te verdubbelen in juli", zo zei Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volgens Beke heeft intussen 99,4 procent van de volwassenen in Vlaanderen een uitnodiging gekregen, of al minstens een eerste prik. Ongeveer 35.000 18-plussers moeten de komende dagen nog een uitnodiging krijgen.

"In een op de drie vaccinatiecentra zijn intussen al alle 18-plussers uitgenodigd", zei de minister nog. "Daarmee realiseren we toch wel ons engagement om tegen 11 juli elke volwassen Vlaming de kans te geven om een eerste prik te krijgen."

Al 60.000 Vlamingen hebben tweede prik AstraZeneca vervroegd

60.000 Vlamingen hebben hun afspraak voor de tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca vervroegd. Dat is gezegd op de wekelijkse vaccinatiebriefing van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Oorspronkelijk gold er voor het AstraZeneca-vaccin een wachttijd van 12 weken tussen de twee dosissen. Sinds 12 mei is die termijn ingekort naar 8 weken voor wie op dat moment nog geen uitnodiging had ontvangen. Duizenden mensen die al vroeger waren uitgenodigd, onder wie ook veel risicopatiënten, moesten dus wel nog altijd 12 weken wachten.

Maar sinds gisteren kunnen ook zij hun tweede dosis vervroegen. “Al 60.000 mensen hebben dat intussen gedaan”, zegt Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “De vaccinatiecentra hebben vandaag voldoende AstraZeneca-dosissen ontvangen om alle afspraken te vervroegen. Maar het vaccinatiecentrum moet ook voldoende personeel vinden in deze vakantieperiode om alle vaccins te kunnen zetten. We vragen dus toch een beetje geduld en begrip voor de vaccinatiecentra. De helpdesks zijn ook niet altijd bereikbaar door de vele vragen.”

Voorlopig komt er geen kortere termijn tussen de twee dosissen Pfizer. "Op dit moment zijn er onvoldoende vaccins van Pfzier op voorraad", zegt Dewolf. "Mogelijk wordt de wachttijd wel ingekort vanaf augustus. Je zou dan maar 3 in plaats van 5 weken moeten wachten op de tweede prik."

Lees meer:

Deltavariant bijna verviervoudigd in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal gevallen van de deltavariant in minder dan een maand bijna verviervoudigd. In totaal zijn er 161.981 bevestigde en waarschijnlijke gevallen van de deltavariant op 9 juni waren het er 42.323. Tegenover vorige week is het aantal besmettingen met de variant met 46% gestegen. De Indiase deltavariant van het coronavirus is goed voor 95 procent van de bevestigde coronagevallen in het Verenigd Koninkrijk. 

Vrijwilligers in vaccinatiecentra en de gezondheidszorg kunnen voortaan per jaar 3.541 euro aan onkostenvergoedingen verdienen

Mensen die vrijwilligerswerk doen in vaccinatiecentra of de gezondheidszorg, kunnen per jaar meer verdienen. Dat heeft minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van Studio Brussel vanuit het vaccinatiecentrum Nekkerhal in Mechelen. Het bedrag aan onkostenvergoedingen dat vrijwilligers per jaar mogen ontvangen, wordt opgetrokken tot 3.541 euro. Tot nu dat was dat 2.600 euro.

Omdat de onkostenvergoeding is vastgelegd op 35,41 euro per dag, kunnen vrijwilligers in vaccinatiecentra en de gezondheidszorg daar voortaan 100 dagen werken (met vergoeding), in plaats van 75. “Ik weet dat die mensen het niet doen voor het geld, maar het brengt toch wel kosten voor hen mee. Daarom hebben we plafond aan vergoedingen verhoogd”, aldus minister Vandenbroucke.

Meest gelezen