Direct naar artikelinhoud
NieuwsWerk

‘Trek fietsvergoeding voor leerkrachten op’

‘Trek fietsvergoeding voor leerkrachten op’
Beeld ANP

De ambtenaren van de Vlaamse overheid en de bijna 200.000 mensen van het onderwijzend personeel krijgen fietsvergoedingen. Maar leerkrachten krijgen een derde minder dan andere Vlaamse ambtenaren. ‘Deze discriminatie moet de wereld uit’, vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V).

Exact een op de drie werknemers (33,3 procent) gebruikt in Vlaanderen de fiets voor het woon-werkverkeer. 14,6 procent stapt zelfs altijd op zijn tweewieler als hij of zij naar het werk moet. Een op de vijf werknemers geniet al van een fiscaal voordelige fietsvergoeding per getrapte kilometer. Het aantal fietsvergoedingen is in vijf jaar met 60 procent gestegen: van 12,5 procent in 2015 naar 20 procent in 2020. 

Ook de Vlaamse overheid biedt fietsvergoedingen aan de Vlaamse ambtenaren. “De fietsvergoeding voor het onderwijspersoneel bedraagt momenteel 0,15 euro per kilometer”, stelt CD&V’er Robrecht Bothuyne vast. “Dit is aanzienlijk lager dan het bedrag van 0,23 euro dat in de meeste bedrijven betaald wordt. Maar ook lager dan de 0,21 euro dat aan andere Vlaamse ambtenaren wordt uitbetaald.” 

Elk jaar gaat het budget voor de fietsvergoeding en de vergoeding voor het openbaar vervoer omhoog. De vergoeding voor het openbaar vervoer steeg tussen 2016 en 2020 met 13 procent tot 14,4 miljoen euro. De fietsvergoeding steeg in die vier jaar tijd met niet minder dan 36 procent, tot 10,4 miljoen euro. “Er zijn dus steeds meer leerkrachten die zich duurzaam naar het werk verplaatsen. Maar de laatste zes jaar werd deze fietsvergoeding voor onderwijspersoneel niet aangepast”, aldus nog Bothuyne. Hij bepleit dit aan te pakken in de huidige CAO-onderhandelingen. “Bij vorige CAO’s lag de fietsvergoeding al op tafel. Bij de lopende CAO-onderhandelingen is dat opnieuw zo. Maar misschien zal het deze keer wél gerealiseerd worden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).