Direct naar artikelinhoud
LiveblogBelgië-Italië

Live - Rode Duivels kunnen het tij niet meer keren: Italië naar halve finales na 1-2-overwinning

Live - Rode Duivels kunnen het tij niet meer keren: Italië naar halve finales na 1-2-overwinning
Beeld AFP

Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.

Live

  1. Kevin De Bruyne speelde met scheur in de ligamenten: ‘Mirakel dat ik erbij was’

    En of Kevin De Bruyne gehavend was. Na de exit tegen Italië, onthulde De Bruyne de exacte diagnose na Portugal: gescheurde ligamenten van de enkel. Toch stond De Bruyne er. ‘Ik voelde veel druk om te spelen. Maar eigenlijk is dat een mirakel.’ Lees meer.

  2. Hans Vandeweghe analyseert: 'Italië was te sterk, te slim'

    Net als vijf jaar geleden eindigt het Europees kampioenschap voor de Rode Duivels in de kwartfinale. Ook zoals in Frankrijk (toen in de groepsfase) was Italië te sterk, te slim, te goed, te gehaaid voor een weliswaar gehavend België. Deze Azzurri zijn samen met Engeland favoriet voor de eindwinst.

    Lees zijn analyse hier.

    Rode Duivels Kevin De Bruyne en Dennis Praet druipen teleurgesteld af.Beeld BELGA
  3. Rode Duivels kunnen tij niet meer keren

    België is uitgeschakeld. Na een 1-2-overwinning is het Italië dat doorstoot naar de halve finales. De Rode Duivels druipen af.

  4. Minuten tikken weg: het is nu of nooit voor de Rode Duivels

    De minuten tikken weg in het nadeel van de Rode Duivels. Italië heeft door de wissels al aan kwaliteit ingeboet, maar de organisatie blijft voorlopig staan als een huis. Vindt er nog een Duivel een gaatje, of eindigt ons toernooi in de kwartfinales?

  5. Invaller Chadli moet onmiddellijk alweer naar de kant met blessure

    Nacer Chadli stond nog maar een paar minuten op het veld, maar moet alweer geblesseerd naar de kant. Dennis Praet komt in zijn plaats.

  6. Weer een grote kans voor de Duivels

    Chadli en Mertens komen op het veld en zijn meteen betrokken bij een dikke kans op 2-2. Na goed werk van Doku en de twee invallers kan eerst Lukaku niet bij de voorzet van Chadli en nadien kan ook Thorgan Hazard niet afdrukken.

  7. Wat een kans voor de Duivels: Spinazzola redt op de lijn

    Wat een kans voor Lukaku! Doku geeft de bal op maat mee aan De Bruyne en die vindt met één van zijn vintage passes aan de tweede paal Lukaku. De spits lijkt het leer maar in doel te moeten tikken, maar Spinazzola is net op tijd teruggekeerd om de 2-2 te voorkomen. Wat een pech.

  8. Rode Duivels hebben het lastig

    De Duivels proberen een vuist te maken, maar de organisatie van de Squadra staat als een huis. Eerst mist de kaats van De Bruyne richting Doku wat kwaliteit, nadien komt ook de bal van Lukaku richting De Bruyne niet aan. 

  9. Kunnen de Rode Duivels dit nog rechtzetten? Tweede helft afgetrapt

    We zijn er opnieuw aan begonnen. Krijgen de Rode Duivels deze scheve situatie nog gekeerd? 

  10. Hoe staan de Rode Duivels ervoor in hun kwartfinale? De tussentijdse analyse van Hans Vandeweghe

    - De Rode Duivels moeten halfweg achtervolgen. Ze hadden de betere kansen, maar Italië scoorde uit twee klasseflitsen. De aansluitingstreffer kwam er op strafschop van Lukaku na overtreding op Doku.

    - Zoals verwacht startte Kevin De Bruyne, ondanks de door een drieste Portugees gehavende enkel.

    - Eden Hazard zat zelfs niet op de bank als joker en in zijn plaats geen Yannick Carrasco maar Jéremy Doku.

    - De Rode Duivels startten nochtans erg scherp. De eerste tien minuten waren ze de baas. Daarna nam Italië het initiatief over.

    - Die scoorden op het kwartier op een standaardfase, maar het doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel.

    - Daarna was België twee keer aartsgevaarlijk op tegenaanval, met Lukaku en De Bruyne maar telkens stond de Italiaanse doelman Gianluigi Donnaruma in de weg

    - Italië had het meeste balbezit, tot zestig procent, maar de Rode Duivels waren het gevaarlijkst.

    - Doordat Italië zo hoog op het veld stoorde en België vast zette, pikten ze veel tweede ballen op. Ze veroverden 21 ballen op helft van de Belgen.

    - Bij één van die acties wurmde Nicolo Barella van Inter zich door de statische defensie en ramde de bal voorbij Courtois.

    - Net voor rust liep Lorenzo Insigne van Napoli Youri Tielemans voorbij en krulde de bal voorbij Courtois.

    - Een actie van Jéremy Doku die een strafschop uitlokte gooide een levenslijn uit voor de Duivels.

  11. Lukaku schiet strafschop binnen: 1-2

    Lukaku zorgt voor de aansluitingstreffer: na een fout op Doku gaat de bal op de stip. We gaan rusten bij 1-2.

  12. Insigne schiet de Italianen op 0-2

    Insigne krijgt te veel ruimte van de Duivelse afweer, waarna hij de bal heerlijk in de bovenhoek borstelt: 0-2 voor Italië. Thibaut Courtois is kansloos.

  13. Barella knalt Italië op voorsprong

    De achterstand is nu toch een feit. Vertonghen gaat veel te nonchalant te werk, waarna hij moet inleveren bij Verratti. De middenvelder tikt snel door tot bij z'n maatje Barella en die jaagt de bal snoeihard voorbij een kansloze Courtois: 0-1 voor Italië.

  14. Italiaanse doelman pareert schoten van De Bruyne en Lukaku

    De eerste grote kansen voor de Belgen: Kevin De Bruyne komt met een gelukje in balbezit, waarna hij kan gaan lopen. Lukaku maakt uitstekend ruimte waarna de middenvelder kan trappen met zijn linker, maar doelman Donnarumma slaat de bal met een geweldige reflex uit zijn doelvlak.

    Niet veel later moet de Italiaanse doelman een plaatsbal van Lukaku uit de verste hoek halen.

  15. Italiaanse treffer afgekeurd wegens buitenspel

    Daar komen de Rode Duivels goed weg: na een overtreding van Thorgan Hazard op Jorginho zwiept Insigne de bal voor doel en het is Bonucci die Courtois van dichtbij klopt. De Italianen aan het feest, maar dat feest verstomt al gauw want de verdediger stond buitenspel.

  16. Stomen de Rode Duivels door naar de halve finales? Wedstrijd van start

    Kunnen de Rode Duivels doorstomen naar de halve finales? Romelu Lukaku heeft na de eerste fluitsignaal van scheidsrechter Vincic de bal aan het rollen gebracht. We zijn vertrokken.

  17. Martínez: 'Medisch gezien is Kevin De Bruyne 100 procent fit'

    "Medisch gezien is Kevin De Bruyne 100 procent fit", zo maakt bondscoach Roberto Martínez zich sterk bij Sporza. "Hij heeft niet met de groep getraind, maar dat neem je erbij op een toernooi", aldus de Spanjaard, die evenwel geen beroep kan doen op aanvoerder Eden Hazard. "Hij is niet speelklaar geraakt. Hij zou risico's lopen vanavond en heeft nog enkele dagen nodig om te herstellen."

  18. ▶ ‘Mentaal hebben de Italianen een streepje voor’: Hans Vandeweghe blikt vooruit op België-Italië

    Na de slopende partij voetbal van de Rode Duivels tegen Portugal volgt om 21 uur de kwartfinale tegen de Italianen. Waar schuilt het grootste gevaar in het Italiaanse elftal?  Sportjournalist Hans Vandeweghe beantwoordde uw vragen in deze De Morgen LiveQ&A.

    Hans Vandeweghe.Beeld Bob Van Mol
  19. Dit is de opstelling van de Rode Duivels straks

    Dit zijn de elf spelers die ons land een ticket voor de halve finales moeten bezorgen: Courtois - Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld - Thorgan Hazard, Witsel, Tielemans, Meunier - Doku, De Bruyne, Lukaku.

    Zoals verwacht is Kevin De Bruyne speelklaar geraakt, Eden Hazard niet. Daardoor staat niet Yannick Carrasco, maar wel Jérémy Doku verrassend aan de aftrap. Voor de rest zijn het de intussen vertrouwde namen met Thomas Vermaelen die centraal achterin speelt, Jan Vertonghen is de aanvoerder.

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Wat mogen we verwachten van België-Italië?

    Na de groepsfase op dit EK was iedereen lyrisch over de Italiaanse ploeg, waar de spelvreugde en de aanvalsdrift van af spatte. Maar in de achtste finale tegen Oostenrijk hadden de Azurri het moeilijk. De Oostenrijkers schoten in die wedstrijd zestien keer naar de kooi van Gianluigi Donnarumma. Dat was vier keer meer dan in de vorige drie wedstrijden samen. België, met een van de meest trefzekere aanvalslinies en middenvelders met een goed afstandsschot, moet je geen zestien schotkansen geven.

    Wat is het verschil tussen België en Italië? In de eerste plaats de veldbezetting. Italië opereert in een 4-3-3, België in een 3-4-2-1, die af en toe een 3-4-3 wordt maar evengoed onder zware druk een 5-4-1. België is flexibel, maar Italië is dat nog meer en zal er zorg voor dragen op het middenveld geen mannetje tekort te komen.

    Tot en met de World Cup van 2018 speelde België als Italië vandaag: hoge druk, veel balbezit, graag op doel schieten. De kater tegen Frankrijk in de halve finale is blijven hangen. De Rode Duivels verspillen nu minder energie in het continu opjagen maar kiezen hun momenten. Italië, nog altijd onterecht geassocieerd met catenaccio en cynisch verdedigend voetbal, stoort hoger dan de Belgen. Daaruit puurden ze 33 balveroveringen, die leidden tot 9 schoten op doel en 2 doelpunten. Geen enkel land deed beter; Nederland deed evengoed, maar die konden dan weer niet verdedigen.

    Verwacht dus Duivels, nieuwe stijl: afwachten en toeslaan. Balbezit mag maar hoeft niet. Zowel tegen Portugal op dit EK als tegen Brazilië op het WK in Rusland leidde dat tot spraakmakende overwinningen. Nu al is België een van de grootste kanshebbers op de Europese titel voor de meeste analisten. Italië kloppen en ze zijn de enige favoriet.

  21. Italianen knielen mee met Rode Duivels

    Voor de aftrap zullen de Rode Duivels zoals gewoonlijk weer knielen uit solidariteit met Black Lives Matter, en als signaal voor meer diversiteit in het algemeen. De Italiaanse ploeg zal uit solidariteit mee knielen, zo bevestigt de Italiaanse voetbalbond.

  22. Zijn de Rode Duivels de ‘overachievers’ op dit EK? Dit zeggen de data

    Voor de vierde keer op rij staat België in de kwartfinale van een groot toernooi. Wat leren de data ons tot nu toe over de prestaties van de Rode Duivels?

    Lees meer.

    Beeld Pool via REUTERS
  23. Verdediger Chiellini: ‘Lukaku vormt niet het enige gevaar bij België’

    Giorgio Chiellini lijkt klaar voor de kwartfinale tegen de Rode Duivels. De 36-jarige Italiaanse verdediger, in loondienst van Juventus, kent Romelu Lukaku goed van in de Serie A. “Hij heeft er een heel sterk seizoen opzitten met Inter, waarin hij veel progressie heeft gemaakt”, vertelt Chiellini op een persmoment. “Maar ik denk niet dat hij bij de Belgen het enige gevaar vormt.”