Direct naar artikelinhoud
ReizenPortugal

Geen akkoord over strengere reisregels voor Portugal: ‘Als België soloslim spelen, is niet verstandig’

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid.Beeld BELGA

De federale regering en de deelstaten hebben geen akkoord bereikt over strengere reisregels voor wie terugkeert uit Portugal. ‘Als België soloslim spelen, is niet verstandig.’

“Als we niet snel beslissen, is het straks zinloos”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vrijdagmiddag voor de camera’s van VTM. Bron voor zijn frustratie is het getalm rond strengere reisregels voor wie terugkeert uit Portugal. Daar stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus door de opmars van de deltavariant de jongste tijd. De Portugese regering besliste donderdag nog om een avondklok in te voeren in 45 Portugese gemeenten. Maar Portugal is nog altijd een oranje zone, waardoor reizigers zich bij terugkeer niet verplicht moeten laten testen of in quarantaine gaan. 

Vandenbroucke vreest dat Belgische reizigers de deltavariant uit Portugal meenemen naar België, waardoor deze bij ons nog sneller gaat toenemen. Daarom stelde hij voor dat reizigers die uit Portugal terugkeren, twee testen zouden moeten afleggen: op dag één en dag zeven na terugkeer. In de periode tussen de tests zou er geen verplichte quarantaine gelden. Het zouden dus minder strenge regels zijn dan voor de zogenaamde “heel hoog risicolanden”. En wie gevaccineerd is, zou de tests kunnen ontlopen. 

‘Njet’

Het voorstel botste echter op een ‘njet’ bij de deelstaten. Zij vinden dat er overleg nodig is met onze buurlanden voor we aparte maatregelen inroepen voor een land dat tot de Europese Unie behoort. “Als België soloslim spelen en aparte maatregelen inroepen, lijkt ons niet verstandig”, klinkt het bij de Vlaamse regering. “Vandaag is het Portugal, volgende week kan het een ander land zijn. Gaan we daarvoor ook aparte regels inroepen? Beter lijkt ons om af te stemmen met de landen rondom ons.” 

Vandenbroucke kijkt naar Duitsland, dat op zijn eentje al strengere maatregelen inriep. Daar moeten reizigers die van Portugal komen – zelfs dubbel gevaccineerden – twee weken in quarantaine. De minister van Volksgezondheid raadt alvast af om nog naar Portugal te reizen. “Reis daar niet naartoe als je nog niet volledig gevaccineerd bent”, aldus Vandenbroucke.