Het interieur van Het Predikheren is indrukwekkend. © Kris Vandevorst

Het Predikheren na nominatie al bij vijf beste bibliotheken ter wereld

Mechelen -

Het Predikheren in Mechelen mag zich nu al een van de vijf beste bibliotheken ter wereld noemen. Samen met vier andere bibliotheken is ze genomineerd voor de titel ‘Public Library of the Year 2021’. De award wordt uitgereikt in augustus.

De International Federation of Library Associatons and Institutions organiseert de wedstrijd. Uit 32 bibliotheken wereldwijd die in 2019 of 2020 werden gerealiseerd, nomineerde de jury er vijf voor de finale. Samen met die van Mechelen zijn ook deze vier bibliotheken genomineerd, allemaal kleppers: Forum in het Nederlandse Groningen, Deichman Bjørvika, de nieuwe bibliotheek naast het operahuis in de Noorse hoofdstad Oslo, Marrickville Library in de buurt van Sydney in Australië en de Ningbo Library in China.

LEES OOK: Het Predikheren valt dubbel in de prijzen

Donderdag 19 augustus valt de beslissing wie wint. “De jury was onder de indruk van hoe we in Het Predikheren duurzaam materiaalgebruik en technologie en digitalisering combineren met prachtige architectuur”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), Mechels schepen van Cultuur. “Ook de manier waarop onze bibliotheek is ingebed in het lokale weefsel en op korte tijd dé bib van de Mechelaar is geworden, kon op bijval rekenen.” 

Vorig jaar won Het Predikheren in een zeventiende-eeuws klooster in de Goswin de Stassartstraat ook al de Onroerenderfgoedprijs. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER