Direct naar artikelinhoud
NieuwsOekraïne

Militaire hogehakkenparade leidt tot ophef in Oekraïne

Een door het Oekraïense ministerie van Defensie gepubliceerde foto van oefenende vrouwelijk militairen op hoge hakken.Beeld AFP

In Oekraïne is politieke ophef ontstaan nadat vorige week foto’s waren opgedoken van vrouwelijke soldaten die met hoge hakken oefenen voor een militaire parade. Idioot, aldus critici.

De officiële foto’s van het ministerie van Defensie tonen marcherende vrouwelijke soldaten in camouflagetenue en zwarte pumps met hoge hakken. Ze oefenen voor de feestelijke militaire parade die komende maand wordt gehouden als Oekraïne 30 jaar onafhankelijkheid viert sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

“Vandaag hebben we voor het eerst met hoge hakken geoefend”, citeerde een artikel op ArmiaInform, de informatiewebsite van het ministerie, donderdag de kadet Ivanna Medvid. “Het gaat iets moeilijker dan met legerbottines, maar we doen ons best”, zou de vrouwelijke militair eraan hebben toegevoegd.

De parade op hoge hakken schoot een aantal vrouwelijke parlementariërs van Oekraïense oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. Ze verschenen vrijdag in het parlement met een paar pumps in de hand en daagden de (mannelijke) minister van Defensie uit zelf komende maand op hoge hakken mee te paraderen.

“Je kunt je moeilijk een idioter en ongezonder idee voorstellen”, verklaarde Inna Sovsun van de pro-Europese Golos-partij. Vrouwelijke soldaten wagen net als hun mannelijke collega’s elke dag hun leven voor Oekraïne, wierp Sovsun op, en ze verdienen het niet te worden bespot. Oekraïne is verwikkeld in een langdurig gewapend conflict met pro-Russische separatisten, waarbij sinds 2014 minstens 13.000 doden zijn gevallen.

‘Je kunt je moeilijk een idioter en ongezonder idee voorstellen’, zei Inna Sovsun van de pro-Europese Golos-partij over deze foto.Beeld AFP

Viceparlementsvoorzitter Olena Kondratyuk eiste publieke excuses van de autoriteiten voor het ‘vernederen’ van de vrouwelijke soldaten én een onderzoek. Volgens haar hebben zeker 13.500 vrouwen meegevochten in de strijd in het oosten van Oekraïne. In het leger dienen meer dan 31.000 vrouwen, onder wie 4.000 officieren.