Direct naar artikelinhoud
NieuwsEK 2021

Al meer dan 40.000 euro ingezameld voor huilend Duits meisje na verloren EK-match: ‘Niet alle Britten zijn vreselijk’

Al meer dan 40.000 euro ingezameld voor huilend Duits meisje na verloren EK-match: ‘Niet alle Britten zijn vreselijk’
Beeld ZDF.

40.300 euro. Zoveel heeft een Welshe voetbalsupporter al via crowdfunding opgehaald voor een Duits meisje dat tijdens de verliespartij tegen de Britten op het EK voetbal huilend in beeld kwam. De beelden van het meisje lokten op sociale media heel wat haatreacties uit.

Het was een van de beelden van de kwartfinale tussen Engeland - Duitsland op Wembley afgelopen dinsdag: een Duits meisje dat na de goal van Harry Kane (2-0) tranen met tuiten weende en getroost moest worden door haar vader. Het duurde niet lang voor de beelden viraal gingen. Tal van Britse supporters voelden zich geroepen om online het meisje uit te lachen, ook xenofobe opmerkingen en zelfs verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog kwamen eraan te pas.

Onder meer ex-voetballers Gary Lineker en Stan Collymore waren er als de kippen bij om de online haatspraak tegen het meisje te veroordelen. “Hier zijn geen woorden voor”, schreef die laatste op Twitter. Waarop levende voetballegende en BBC-presentator Lineker antwoordde: “Echt walgelijk. Zieke xenofobie.”

Ook de Welshe supporter Joel Hughes stoorde zich aan de verwensingen. “Ik kan dat soort gepest niet zien”, zei Hughes. Dus startte hij een crowdfunding om iets tegenover de haatspraak te zetten. Hij mikte op een bedrag van 600 euro, maar de respons was overweldigend. Momenteel staat de teller al op 40.300 euro. “Ik hoop dat de ouders van het meisje dit spenderen aan een leuke verrassing voor haar, zodat ze weet dat niet iedereen in het Verenigd Koninkrijk vreselijk is en dat we wél lief kunnen zijn”, zegt Hughes.

Boegeroep

Hughes rekent op sociale media en Duitse journalisten om met de ouders van het meisje in contact te komen. Mocht haar identiteit niet achterhaald worden, bijvoorbeeld omdat de ouders dat niet wensen, dan gaat het opgehaalde geld naar een goed doel. 

De online haatspraak tegenover het Duitse meisje overigens niet de enige manier waarop Engelse voetbalfans zich in de kwartfinale van hun minder fraaie kant lieten zien. Al voor het eerste fluitsignaal trakteerde een half gevuld Wembley-stadion de Duitsers op boegeroep tijdens het volkslied. Enkele minuten later klonk opnieuw boegeroep vanuit de tribunes, toen zowel de Engelse als Duitse ploeg knielde als protest tegen racisme en uit solidariteit met Black Lives Matter.