Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Miljardair Jeff Bezos (57) zwaait vandaag af als CEO van Amazon

Jeff Bezos.Beeld AP

Amazon-topman Jeff Bezos (57) vertrekt vandaag als directeur van het techbedrijf dat hij exact 27 jaar eerder oprichtte. Hij verlaat het bedrijf niet helemaal, maar wordt er voorzitter van de raad van bestuur. 

en

Met een lening van zijn ouders begon de toen 30-jarige Bezos een online boekenwinkel. Inmiddels verkoopt Amazon vrijwel alles wat je kunt bedenken, verzorgt het zelf de distributie daarvoor, levert het clouddiensten, biedt het streamingdiensten voor muziek en video en maakt het een eigen slimme assistent met bijbehorende slimme speakers. 

De 53-jarige Andy Jassy, nu nog het hoofd van clouddienst Amazon Web Services, krijgt vanaf vandaag de dagelijkse leiding in handen. Hij werkt al twee decennia bij de techreus.

Andy Jassy volgt Bezos op aan het hoofd van Amazon.Beeld REUTERS

Kritiek

Bezos heeft Amazon doen uitgroeien tot een enorm bedrijf, maar dat leverde ook veel kritiek op. Zo zou het bedrijf werknemers in distributiecentra en bezorgers veel te hard laten werken voor te weinig loon.

Nu er ook vanuit de politiek steeds meer aandacht komt voor grote techbedrijven liet de topman nog snel weten dat Amazon nu ook de beste werkgever moet worden en meer aandacht moet schenken aan het welzijn van zijn personeel.

Andy Jassy zal daarmee aan de slag moeten, maar heeft al eerder laten zien meer begaan te zijn met de maatschappij buiten Amazon dan de enigszins excentrieke Bezos. Zo begon hij tijdens een presentatie van Amazon Web Services eind vorig jaar eerst over Black Lives Matter en het Amerikaanse slavernijverleden.

Raket

Het is verder niet direct duidelijk hoe Jassy anders te werk zal gaan dan de oprichter. Dat zal hij de komende tijd moeten laten zien. Dat Bezos hem niet continu op de vingers zal kijken, blijkt wel uit zijn plannen. Hij laat zich over twee weken met een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin de ruimte in schieten.

Bezos is de rijkste man op aarde. Volgens het zakenblad Forbes wordt zijn fortuin geschat op bijna 202 miljard dollar of ruim 170 miljard euro.