Nicolas Maeterlinck

Defensieminister Dedonder (PS) na vernietigend rapport Comité I: "ADIV moet een duidelijk beleidsplan maken"

De militaire inlichtingendienst ADIV moet tegen eind dit jaar een duidelijk beleidsplan hebben, met duidelijke prioriteiten. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gezegd in de kamercommissie Defensie. Daar wordt het vernietigende rapport van het Comité I besproken naar aanleiding van de zaak-Jürgen Conings. "Er komt ook een meerjarenplanning en er komt personeel voor ADIV bij", aldus Dedonder nog. Stafchef Hofman zegt dat het leger duidelijker prioriteiten moet kiezen. 

Onze redactie kreeg het rapport van Comité I over Jürgen Conings vanmorgen al in handen. De conclusie? Er zijn fouten gemaakt binnen zowel defensie, als binnen ADIV, de militaire inlichtingendienst. Het was ADIV die - nadat OCAD Conings op een lijst van mogelijk gevaarlijke extremisten had gezet - maatregelen had moeten nemen tegen de militair. Maar, zo staat er in het rapport te lezen, ADIV gaf aan de verschillende alarmbellen niet genoeg gevolg. Het rapport haalt enkele zaken aan die al eerder bekend waren, zoals de afwezigheid van ADIV op een cruciale vergadering in februari waar mogelijke maatregelen tegen Conings zouden worden afgesproken.

Ook de verbetering van de organisatiecultuur en kwaliteit van onderzoeken moet centraal staan

Defensieminister Ludivine Dedonder (PS)

Het rapport wees niet specifiek naar een persoon maar stelt dat de zaak-Conings exemplarisch is voor de jarenlange mankementen binnen ADIV. Comité I maakt al 10 jaar slechte rapporten op over ADIV, en die werden ook altijd gecommuniceerd naar de politiek (zowel de regering als het parlement), staat er te lezen. De waslijst aan problemen is lang: personeelstekort en -verloop, gebrek aan expertise, gebrek aan supervisie en ook een gebrek aan duidelijk beleid als het gaat over de opvolging van mogelijk rechts-extremistische militairen. Inzake dat laatste punt zegt het rapport dat er maar 1 analist op werkt, een vraag voor meer personeel werd afgewimpeld door de hiërarchie.

Bekijk hieronder de toelichting door Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Dedonder moet haar verantwoordelijkheid nemen. Het zou haar sieren mocht ze mea culpa slaan

Theo Francken (N-VA)

Maar alles op de structuur afschuiven is te makkelijk volgens parlementslid Theo Francken (N-VA). Hij is lid van de commissie Defensie waar het rapport vanmiddag werd besproken. Volgens Francken is er ook een mentaliteitswijziging nodig. "Er zijn toch veel blunders geweest bij defensie de laatste tijd (...) Ik ben de laatste om te zeggen dat er geen extra geld en personeel nodig is, maar geld lost niet alles op. Er is nog te veel eilandenmentaliteit, gebrek aan samenwerking en verantwoordelijkheidszin (...) Het ontbreekt ook vaak aan duidelijke richtlijnen." Francken ziet de informatiedoorstroming als het grootste probleem dat uit het rapport naar voren komt, hij hamert er ook op dat Dedonder de politieke verantwoordelijkheid draagt voor wat er misliep. "Ze ontloopt haar verantwoordelijkheid, het zou haar sieren mocht ze mea culpa slaan."

Dedonder: "Er komt een beleidsplan"

Net na de middag stelde Comité I het rapport voor aan de parlementsleden die in de begeleidingscommissie van het comité zetelen. Dat was achter gesloten deuren. Maar defensieminister Dedonder (PS) nam het rapport dus ook ter discussie mee naar de commissie Defensie vanmiddag. Ze nam als eerste het woord en kondigde aan dat ADIV (binnen de wettelijke bevoegdheidsverdeling) werk moet maken van een beleidsplan. "Tegen eind dit jaar moet dat voor volgend jaar er liggen", aldus Dedonder. Pijnlijk, want zo bevestigt ze impliciet ook dat ADIV op dit moment eigenlijk geen visie heeft.

Er is nog een te grote eilandenmentaliteit binnen defensie en ADIV

Theo Francken (N-VA)

ADIV moet in dat plan duidelijke visie en prioriteiten vastleggen. "Ook het verbeteren van de organisatiecultuur en de kwaliteit van de onderzoeken zullen centraal staan", aldus Dedonder. Volgend jaar wordt er dan ook werk gemaakt van een meerjarenplanning. Die wordt gekoppeld aan een personeelsplanning, want er komt extra personeel voor ADIV bij, aldus de minister. 

Bekijk hieronder de reacties van Theo Francken (N-VA) en defensieminister Ludivine Dedonder (PS) in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Stafchef Hofman: "Te veel prioriteiten"

De stafchef van het leger, Michel Hofman,  gaat voor een groot deel akkoord met de besluiten en de aanbevelingen in het rapport. Dat zei hij in "Terzake". Er was in het verleden wel een beleidsplan, maar er was altijd het probleem om opdrachten en middelen op elkaar af te stemmen.

"Principieel is hetgene dat we willen bereiken om te zeggen: die prioriteiten willen we invullen en bepaalde zaken kunnen we niet meer doen", zegt Hofman. "Maar prioriteiten stellen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De prioriteiten zijn zo talrijk dat het soms ook onmogelijk is om alles in te vullen. Er moeten keuzes gemaakt worden en in het verleden zijn we daarover misschien niet duidelijk genoeg geweest."

Of er iemand de verantwoordelijkheid moet opnemen voor de slechte gang van zaken en eventueel moet opstappen, spreekt Hofman zich nog niet uit. Daarvoor wil hij de nodige tijd nemen om samen met de minister de juiste beslissingen te nemen. De stafchef is niet van plan om zelf op te stappen. Hij zou dat beschouwen als het ontvluchten van zijn verantwoordelijkheid. 

Bekijk hier het hele gesprek met stafchef Hofman in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen