Limburg en Diest gaan voor integrale aanpak van sluikstorten

Afvalintercommunale Limburg.net heeft woensdag haar plannen voorgesteld om het sluikstortprobleem in Limburg en Diest een halt toe te roepen. Een proefproject in zes gemeenten moet de start betekenen van een integrale aanpak over de hele provincie.

“Vanaf vandaag (woensdag, red.) rolt Limburg.net in samenwerking met Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel, Halen, Lummen en Herk-De-Stad en de bijhorende politiezones een proefproject uit rond sluikstorten”, legt Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net uit. “Bij een positieve evaluatie bespreken we de verdere uitrol naar de hele provincie.”

De eerste opdracht van het proefproject is informatie over het sluikstortproblemen verwerven: de kostprijs, de probleemplaatsen en de redenen.

Binnen de zes gemeenten worden werkgroepen opgesteld die zich zullen buigen over de inventarisering van gegevens, het opruimen van sluikstorten en er wordt gewerkt aan een beleid dat in alle gemeenten kan worden toegepast.

Maar sluikstorten blijkt, naast op afgelegen plaatsen, ook aan glasbollen, textielcontainers en openbare vuilnisbakken een groot probleem te zijn. “Mensen denken dat de vuilniswagen van Limburg.net naast het glasafval ook het andere afval meenemen, maar dat is niet zo”, aldus Cremers. “Wat naast de bol ligt, is een sluikstort en dat is strafbaar.”

En dat wil de intercommunale duidelijk maken met een sensibiliseringsfilmpje in de cinemazalen. “Het filmpje heeft veel weg van een trailer van een Scandinavische thriller”, aldus Cremers. “Daarmee willen we mensen gevoelig maken voor de problematiek en duidelijk maken dat het echt een probleem is dat we allemaal samen moeten aanpakken.”

Met het proefproject en het sensibiliseringsfilmpje hoopt Limburg.net de sluikstortproblematiek de komende maanden sterk te verkleinen en een uniforme aanpak klaar te hebben voor alle gemeenten binnen de afvalintercommunale.

Aangeboden door onze partners