Peter R. de Vries vecht voor zijn leven, Pool (35) en Rotterdammer (21) voorgeleid: dit weten we al over de aanslag op de misdaadjournalist

De bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) is dinsdagavond van dichtbij neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Ooggetuigen spraken van meerdere geweerschoten, hij zou geraakt zijn in het hoofd. Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. In de loop van de avond werden drie verdachten opgepakt, onder wie de vermoedelijke schutter. Twee van de drie verdachten worden vrijdag voorgeleid, de derde is vrijgelaten. “De Vries vecht voor zijn leven. Hij is nog niet klaar”, sprak burgemeester Femke Halsema op een persconferentie.

Een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam worden vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Ze worden verdacht van directe betrokkenheid bij het neerschieten van Peter R. de Vries. Een derde is woensdag vrijgelaten en is geen verdachte meer, meldt de politie van Amsterdam.

Een arrestatieteam had twee mannen klemgereden en opgepakt op de snelweg A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam. Onder hen is volgens politiecommissaris Frank Paauw ook de mogelijke schutter. “Gedurende de avond en nacht zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen”, aldus de politie. In Amsterdam is nog een derde persoon opgepakt, een 18-jarige Amsterdammer. Hij is woensdag vrijgelaten en is geen verdachte meer.

De rechter-commissaris bepaalt vrijdag of de hechtenis langer gaat duren. Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen. Daarna moet een openbare zitting in de rechtbank volgen.

Opnames bij RTL

De opnames bij RTL Boulevard waren dinsdag iets over 19 uur afgerond. Peter R. de Vries, zoals altijd strak in het pak, was er komen praten over de moord op een kapper. Seif Ahmed werd in 2019 doodgeschoten, terwijl het 14 maanden oude dochtertje op de achterbank zat. De Vries kwam er de zaak bespreken. “Hopelijk heeft ze het zich allemaal niet gerealiseerd”, zei De Vries. Na de opnames trok hij huiswaarts. Om 19.28 uur, konden we vaststellen, was hij nog actief op Whatsapp. Seconden later werd hij op straat, niet ver van het Leidse Plein, verrast door een schutter.

Ooggetuigen spraken van meerdere schoten. De ene hoorde drie kogels, twee anderen spraken van vier, misschien wel vijf schoten. Op beelden van voorbijgangers die meteen na de moordaanslag online circuleerden, was te zien hoe Nederlands bekendste misdaadreporter op zijn rug op de grond lag. Hij lag in een plas bloed, het gevolg van een kogel door het hoofd. Een ooggetuige hield zijn hand vast, iemand anders riep of de hulpdiensten al verwittigd zijn. Volgens de ooggetuige leefde De Vries op dat ogenblik nog. Zeker is dat hij in levensbedreigende toestand werd afgevoerd met een ziekenwagen. Of hij gisteravond laat nog in leven was, bleef onduidelijk. Geruststellend nieuws kwam er alvast niet.

Beschrijving schutter

Amper elf minuten na de schietpartij kregen alle Nederlandse agenten via de interne politiekanalen een beschrijving van de voortvluchtige schutter: “Een licht getinte man met een klein, tenger postuur en een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet.” Amsterdammers kregen niet veel later de dwingende raad de gevaarlijke man vooral niet te benaderen.

Op beelden die ook online circuleerden, was te zien hoe zwaarbewapende agenten op de snelweg rond Amsterdam actief waren. Meerdere voertuigen werden klemgereden.

LEES OOK: Politiek Nederland reageert vol ongeloof op neerschieten Peter R. de Vries: “Dit is een aanslag op onze rechtsstaat”

 ©  ANP

De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema gaf om 23 uur samen met de politie een persconferentie over de schietpartij. “Zoals u weet is vanavond Peter R. de Vries neergeschoten. Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven. Ons hart en ons medeleven gaan uit naar zijn familie, en zijn vrienden. Hij is voor ons allemaal een nationale held. Onvermoeibaar op zoek naar gerechtigheid, vrij van vrees. Hij komt op voor mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij houdt de instanties scherp en hij is nog lang niet klaar. Vandaag lijkt de gerechtigheid, ook in ons land, ver te zoeken.”

Burgemeester Halsema: “Gerechtigheid ver te zoeken”

“We zijn direct een grootschalige opsporing opgestart”, verduidelijkte Frank Paauw, korpschef Regionale politie eenheid Amsterdam, op de persconferentie. “We hebben zicht gekregen op een mogelijke vluchtauto, de auto is staande gehouden op de snelweg A4 en twee verdachten zijn aangehouden. We denken dat de mogelijke schutter daarbij zit.”

Brute, laffe misdaad

Burgemeester Halsema sprak van een “brute, laffe misdaad”. Ze zei dat veel mensen de schietpartij hebben zien gebeuren. “Als zij er behoefte aan hebben, staat slachtofferhulp klaar.”

Criminelen deinzen voor niets terug, zei hoofdofficier van Justitie Renee de Beukelaar nog. “We zullen er alles aan doen om de verantwoordelijken voor de rechtbank te krijgen.”

Over een mogelijk motief zei de politie niets. Ook over de vraag of De Vries beveiliging kreeg dan wel weigerde en of eventuele andere journalisten nu beveiligd worden, wilden de hoofdofficier en de korpschef niets kwijt.

 ©  ANP

Bekende misdaadverslaggever

De Vries is een bekend misdaadverslaggever in Nederland. Daarnaast is hij vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, een strafzaak rond afrekeningen in het drugsmilieu tegen onder anderen Ridouan Taghi. In september 2019 werd B.’s advocaat doodgeschoten. Justitie houdt er ernstig rekening mee dat hij werd vermoord vanwege zijn werk als advocaat in de zaak van de kroongetuige. De broer van de kroongetuige werd eveneens doodgeschoten.

Peter R. de Vries maakte in mei 2019 zelf bekend dat ook hij op de dodenlijst van Taghi stond, die een huurmoordenaar betaald zou hebben om hem om het leven te brengen. De Vries kreeg van het Openbaar Ministerie beveiliging aangeboden, maar weigerde dat. Taghi werd in december 2019 opgepakt.

 ©  EPA-EFE

LEES OOK: Monsterproces tegen meest gevreesde drugscrimineel van Europa: “Geef mij maar snel levenslang”

LEES OOK: Nederland: land van ophefmakende aanslagen

 ©  ISOPIX

 ©  ANP

 © rr

 jtp, jvh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER