Direct naar artikelinhoud
PortretPeter R. de Vries

Wie is Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadverslaggever?

Archiefbeeld.Beeld ANP

De Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) werd dinsdagavond op straat neergeschoten in Amsterdam. De bekende misdaadverslaggever zou er te gast zijn in het Nederlandse praatprogramma RTL Boulevard, waar hij vaak aanschuift om het te hebben over ophefmakende misdaadverhalen.

Peter R. (voluit Rudolf) de Vries startte zijn carrière als verslaggever bij de krant De Telegraaf in het jaar 1978. Al na één jaar op de algemene redactie legde hij zich toe op misdaadverslaggeving. In 1987 nam de Vries ontslag bij De Telegraaf om hoofdredacteur te worden van het weekblad Aktueel, dat hij omvormde tot een misdaadtijdschrift. 

Grote bekendheid verwierf de Vries echter met zijn televisieprogramma ‘Peter R. de Vries: misdaadverslaggever’ dat liep van oktober 1995 tot en met juni 2012 op de commerciële zender SBS6. Met het programma zorgde hij er verschillende keren voor dat daders konden worden gevat, vaak met behulp van verborgen camera. Op zijn eigen website omschrijft De Vries zijn tv-programma als “luis in de pels” van justitie en “kwelgeest van de onderwereld”.

Een van de bekendste zaken die door de journalist werd opgelost, is de moord op de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba. In opdracht van de Vries kon een undercoverinformant enkele bezwarende uitspraken van de Nederlander Joran Van Der Sloot opnemen, waarna er een doorbraak kwam in de zaak. De uitzending over de Holloway-zaak leverde de Vries een Emmy-award op. Hij was nadien ook te gast in verschillende Amerikaanse talkshows. 

De Vries stond ook twintig jaar lang de ouders en zus van Nicky Verstappen bij, het 11-jarige jongetje dat in 1998 vermoord werd teruggevonden op de Brunsummerheide (Nederlands Limburg). Jos B., verdachte in deze moordzaak, werd op 26 augustus 2018 opgepakt in Spanje. De Vries zorgde met tv-uitzendingen ervoor dat de moordzaak onder de aandacht bleef.

Dodenlijst

In het Marengo-proces, de strafzaak tegen de ‘mocro-maffia’ met onder meer de bekende Nederlandse gangster Ridouan Taghi als verdachte, treedt de Vries op als ‘vertrouwenspersoon’ van kroongetuige Nabil B. In september 2019 werd B.’s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Justitie houdt er ernstig rekening mee dat hij werd vermoord vanwege zijn werk als advocaat in de zaak van de kroongetuige. Ook de broer van de kroongetuige werd doodgeschoten. Ook de Vries stond volgens de Nederlandse politie op de ‘dodenlijst’ van Taghi. 

Door zijn uitgesproken, vaak scherpe mening is de Vries een graag geziene gast in praatprogramma’s, waaronder RTL Late Night, Pauw en RTL Boulevard. Hij schreef ook verschillende boeken over grote Nederlandse misdaadverhalen, zoals ‘De ontvoering van Albert Heineken’.

Naast misdaadverslaggever is de Vries samen met zijn zoon Royce ook actief als sportmakelaar en is hij medeoprichter van een advocatenkantoor dat zich specialiseert in cybercriminaliteit.