Weyts voorziet extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs: 8 scholen breiden uit, 3 nieuwe scholen komen erbij

 ©  BELGA

Er komen extra plaatsen bij in het buitengewoon onderwijs om de lange wachtlijsten weg te werken. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van drie nieuwe scholen. Twee basisscholen in Aarschot en Berchem, en een school voor secundair onderwijs in Marke. Acht andere scholen worden uitgebreid. “We zetten alle zeilen bij voor extra plaatsen”, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Bron: BELGA

Er wordt ook op langere termijn werk gemaakt van structureel extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs. “We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te creëren”, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De laatste jaren stijgt het aantal leerlingen met speciale zorgnoden die op zoek zijn naar een plaats in het buitengewoon onderwijs. Op lokaal niveau worden de capaciteitsnoden bovendien sneller zichtbaar, omdat steeds meer lokale overlegplatformen werken met digitaal aanmelden. 

Maar het is voor scholen niet altijd makkelijk om snel extra capaciteit te creëren. Zo aarzelen scholen omdat ze niet meteen de nodige middelen hebben om ook extra personeelsleden aan te nemen. Er worden ook weinig dossiers ingediend voor de huur van modulaire units, omdat er vaak een huurovereenkomst van 18 jaar verwacht wordt: te lang voor bijvoorbeeld een containerklas.

Extra middelen, infrastructuur en scholen

Minister van Onderwijs Ben Weyts neemt nu extra maatregelen om meer kinderen met speciale zorgnoden volgend schooljaar een plaats te geven in het buitengewoon onderwijs.

Zo krijgen scholen de middelen voor de aanwerving van extra leerkrachten en extra paramedisch personeel, zoals orthopedagogen. Tot nu toe werden de leerlingen maar één keer per jaar geteld: op 1 februari. Scholen die nog extra capaciteit creëerden na 1 februari werden daarvoor dus niet beloond en moesten lang wachten vooraleer ze extra middelen kregen voor hun extra leerlingen. Daarom komt er in het buitengewoon basisonderwijs op 1 oktober 2021 een extra teldag . Zo worden scholen beloond als ze nu nog plaats maken voor extra leerlingen.

Daarnaast komen er extra inspanningen op het vlak van infrastructuur. Zo wordt het makkelijker gemaakt om modulaire units - u kent ze wel, die typische containerklassen - te huren. Voortaan volstaat een huurovereenkomst van maximaal 3 jaar, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 jaar. 

Weyts wil tot slot ook op langere termijn investeren in extra capaciteit. Zo heeft de regering groen licht gegeven voor de oprichting van drie nieuwe scholen buitengewoon onderwijs: twee scholen voor buitengewoon basisonderwijs en één school voor buitengewoon secundair onderwijs. Daarnaast krijgen acht andere scholen de toelating om het bestaande aanbod structureel te verbreden en ook leerlingen met andere zorgnoden op te vangen.

Het gaat om 2 scholen (in Ingelmunster en Gent) voor buitengewoon basisonderwijs en 6 scholen binnen het buitengewoon secundair onderwijs (in Oudenaarde, Gavere, Buggenhout, Zoutleeuw, Brecht en Roeselare). “De drie nieuwe scholen zijn pas voor volgend jaar, de uitbreiding zou al dit schooljaar kunnen zijn”, vertelt Weyts aan VRTNWS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen