Het vaccinatiecentrum in Mechelen moet dicht. De Nekkerhal is verhuurd in oktober. ©  Stijn Van de Sande

We waren er net aan gewend, nu denken eerste vaccinatiecentra al na over sluiting

We waren net aan het wennen aan het bestaan van zoiets als vaccinatiecentra, of daar wenkt al het einde ervan. In Mechelen moeten ze hoe dan ook weg van de huidige locatie tegen eind september. Ze kunnen desnoods nog verhuizen, maar dat zal waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

Het overkoepelende Agentschap Zorg en Gezondheid denkt dat de vaccinatiecentra zeker nog tot eind augustus hun nut zullen hebben. “De minderjarigen, van 12 tot 15 jaar, gaan er nog bijkomen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Dat werd vandaag beslist door de bevoegde ministers. Voor augustus heb je ook nog de vroege weigeraars die van gedacht veranderen en degenen die hun tweede prik vanwege een reis hebben uitgesteld.”

LEES OOK: Groen licht voor vaccinatie 12- tot 15-jarigen (met toestemming van ouders)

Daarmee is de grote hoop wel aan de beurt geweest. Alle centra dicht dan vanaf september? “Dat is nog afwachten. Zo heb je vanaf september nog de buitenlandse studenten die mogelijk uit landen komen met een lage vaccinatiegraad.”

Er is ook nog de vraag van de derde prik: zal die nodig zijn en moet dat dan weer snel en massaal gebeuren? Of kun je dat spreiden en kan het ook via de gewone gezondheidszorg? Recent onderzoek toonde aan dat de vaccins van Pfizer en Moderna zo goed werken dat een derde prik waarschijnlijk niet nodig is, tenzij misschien voor de meest kwetsbare mensen.

In het VTM-nieuws zondag zei Vlaams minister-president Jan Jambon dat wat hem betreft de gewone gezondheidszorg de vaccinaties best overneemt zodra dat haalbaar is.

De financiering van de vaccinatiecentra is nu voorzien tot half oktober, maar dat betekent niet dat ze niet vroeger kunnen sluiten.

Het centrum in Turnhout wacht af. ©  Bert De Deken

In Mechelen zal dat moeten. De evenementenhal Nekkerhal is er verhuurd vanaf oktober. “Het zou dus kunnen dat we nog op zoek moeten naar een nieuwe locatie”, zegt Jan Simons, coördinator van het vaccinatiecentrum Mechelen-Katelijne.

Het Antwerpse vaccinatiecentrum aan Spoor Oost is geboekt tot oktober met optie voor maandelijkse verlengingen.

Ook elders in de provincie is het wachten op beslissingen van de overheid. De centra vallen onder de eerstelijnszones gezondheidszorg die telkens een aantal gemeenten omvatten.

Het vaccinatiecentrum in Lier gaat op 30 september dicht. ©  Chris Van Rompaey

De burgemeesters van de vijf gemeenten van de eerstelijnszone Pallieterland gaan ervan uit dat het centrum in Lier dicht kan op 30 september. “Dan kan De Mol enkele weken later weer dienstdoen als cultuurcentrum”, zegt Liers burgemeester Frank Boogaerts (N-VA). Ook burgemeester Koen Van den Heuvel mikt op eind september voor het vaccinatiecentrum Klein Brabant in Puurs-Sint-Amands. Eerstelijnszone Baldemore (Balen, Dessel, Mol, Retie) hield er aanvankelijk rekening mee dat het vaccinatiecentrum De Zwaan in Mol tot het einde van het jaar beschikbaar moest zijn. “Het is ook een tentstructuur”, zegt coördinator Sarah Verherstraeten. “Die blijft zolang het nodig is.”

Ook in de andere eerstelijnszones wachten ze af, zoals in Klein Boom in Putte of bij ELZ Middenkempen, met centra in Grobbendonk en Kasterlee. “Er is een optie om een van de twee centra vroeger te sluiten, maar ik denk niet dat we dat gaan doen”, zegt voorzitter dokter Stefan Teughels. “Op een webinar met de Vlaamse overheid vorige week werd gesproken over begin oktober als sluitingsdatum.”

Ook in ELZ Kempenland, met vaccinatiecentra in Turnhout en Weelde, is er de optie om naar één centrum over te schakelen. “Als de grote groepen aan de beurt zijn geweest. Ofwel gaan we dan mobiel. Maar eerst is er nog veel werk te doen”, zegt voorzitter dokter Kris Bayens.

In de ELZ Zuiderkempen lopen de contracten met de centra De Waai in Geel en De Zoerla in Zoerle-Parwijs (Westerlo) tot 31 oktober en kan op termijn ook gekozen worden voor nog één centrum. Ook in Willebroek, Brasschaat, Malle, Lint, Turnhout en Weelde wachten ze nog af.

dh, mto, woad, ho, cvr, svh, kvro, wabo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER