Coronablog - "Geen enkele twijfel over het nut om 12-15-jarigen te vaccineren", zegt minister Vandenbroucke

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is volgens de laatste weekcijfers opnieuw met ruim de helft (+66%) toegenomen, net als het aantal afgenomen testen. Viroloog Van Gucht verwacht binnenkort een stijging van de ziekenhuisopnames maar "minder uitgesproken". En 12- tot 15-jarigen krijgen voortaan ook een vaccinatie-uitnodiging in de bus. Volg al het nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"We adviseren ouders om 12-15-jarigen te laten vaccineren, daar is geen enkele twijfel over"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moedigt alle ouders van tieners tussen 12 en 15 jaar om hun kinderen te stimuleren om zich te laten vaccineeren. 

"De beslissing is vanmorgen in de vergadering van de ministers van Volksgezondheid vlot genomen. Er waren heel wat discussies aan voorafgegaan. Alle kinderen in België zullen een brief krijgen om daar met hun ouders over na te denken. Het is een goede zaak om je te laten vaccineren, ook voor kinderen zelf en hun omgeving."

"We adviseren ouders absoluut om het te doen. Daar is geen enkele twijfel over. De experts hebben ons gezegd dat het probleem van de ontstekingen niet ernstig is voor kinderen. Je kan die perfect aanpakken en ze zijn bovendien uiterst zeldzaam. Het is heel duidelijk, als je het puur individualistisch naar de kinderen kijkt, is het voordelig van de kinderen om zich te laten vaccineren. Het voordeel van niet ziek te worden, weegt sterk op tegen pijn in de arm, vermoeidheid en een beetje koortsig voelen", klinkt het in "Terzake".

Videospeler inladen...

België geeft eind juli minstens 164.200 AstraZeneca-vaccins aan Covax

België doneert eind deze maand minstens 164.200 coronavaccins van AstraZeneca aan Covax, het initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist op een interministeriële conferentie, meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).

België bestelde destijds via de EU ruim 30 miljoen vaccins van verschillende producenten, ruim meer dan de in te enten bevolking. Een deel daarvan gaat via Covax naar ontwikkelingslanden, is eerder al afgesproken. 

Een eerste gift is voorzien voor eind juli. Dan gaan minstens 164.200 vaccins van AstraZeneca naar Covax, beslisten de ministers van Volksgezondheid woensdag op een IMC. Maximaal zijn het er 618.802. Die vork is zo groot omdat de producent telkens maar een week op voorhand de precieze leveraantallen bevestigt. AstraZeneca wordt in ons land enkel nog gebruikt voor mensen ouder dan 41 jaar na enkele zeldzame gevallen van ernstige bijwerkingen, maar België bestelde er wel ruim 7 miljoen dosissen van. 

"We moeten dringend een versnelling hoger schakelen willen we wereldwijde vaccinatie mogelijk maken", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit). "We zullen hier pas veilig zijn als ook wereldwijd meer mensen gevaccineerd zijn. De donatie van vaccins aan Covax is hierbij een nodige en belangrijke actie."

De komende tijd volgen er wellicht nog donaties aan Covax. Een deel van de overschotten blijft wel in België, bijvoorbeeld om een derde dosis te kunnen prikken in het najaar. 

De ministers van Volksgezondheid beslisten ook nog om Covishield, het AstraZeneca-vaccin dat in India wordt geproduceerd en verdeeld wordt via Covax, te erkennen. Op het Europese digitale coronacertificaat dat de Europese lidstaten gebruiken om reizen in de Europese Unie opnieuw mogelijk te maken, wordt Covishield niet erkend, terwijl het vaccin wel groen licht kreeg van de WHO. Dat wekt in veel ontwikkelingslanden de indruk dat het om een tweederangsvaccin gaat, waardoor mensen twijfelen om zich ermee te laten inenten. 

Lidstaten kunnen wel zelf beslissen om het Covishieldvaccin alsnog te erkennen, en dat doet België nu. "België doorbreekt de stigmatisering. Het kan mensen motiveren om zich te laten vaccineren via Covax: sneller allemaal veilig dus", aldus Kitir.

"Publiceren": minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil vaccinatiegraad van zorgpersoneel openbaar maken

"Het is een meer dan ernstig probleem dat er in sommige woonzorgcentra nauwelijks de helft van het personeel is gevaccineerd. Ik vind dat die cijfers moeten gepubliceerd worden", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". Eerder op de dag maakte Sciensano bekend dat de vaccinatiegraad bij zorgkundigen lager is dan 70 procent.

Lees het volledige artikel hier:

Resultaten van 6 testevenementen in Brussel en Wallonië: minder dan één procent extra risico op coronabesmetting

Het bijkomend risico op een besmetting met het coronavirus tijdens een indoorevenement is kleiner dan één procent. Dat blijkt uit de resultaten van een zestal testevenementen in Brussel en Wallonië van afgelopen lente.

De Franse gemeenschap organiseerde in het voorjaar zes testevenementen binnen. Dat gebeurde telkens volgens andere protocollen, om na te gaan waar het risico het grootst is. In totaal waren er 4.460 mensen bij aanwezig, van wie een deel toeschouwers en een ander deel die als controlegroep niet in de zaal aanwezig was. De aanwezigen werden na afloop getest op besmetting met het coronavirus. 

Volgens het labo DNALytics hadden de aanwezigen minder dan één procent meer kans om besmet te raken met COVID-19 dan wie niet deelnam aan de evenementen. Bénédicte Linard, de minister van Cultuur van de Franse gemeenschap, zegt dat die cijfers bewijzen dat de strenge maatregelen in onder meer de cultuursector op het moment van de testevenmenten "niet gerechtvaardigd waren". 

"De conclusie is duidelijk: we kunnen de toegang tot cultuur garanderen, wat de epidemie in de toekomst nog voor ons in petto heeft."

AFP or licensors

Hoogste aantal besmettingen op een dag sinds januari in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen op een dag sinds januari geregistreerd met meer dan 32.500 nieuwe besmettingen. Zowel het aantal nieuwe besmettingen, het aantal sterfgevallen en de ziekenhuisopnames zijn de afgelopen week met meer dan 40 procent gestegen. Reden is de verspreiding van de besmettelijke deltavariant, die verantwoordelijk is voor bijna alle gevallen van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. 

De zevendaagse incidentie, het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week tijd, is gestegen naar 256,2. 

De Britse premier Boris Johnson wil vanaf 19 juli alle coronaregels laten varen. Woensdag moest hij vragen beantwoorden in het parlement, maar vele vragen ontweek hij echter.

Nederlandse (tiener)prinsessen laten zich alle drie vaccineren

De Nederlandse prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, zullen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft Willem-Alexander gezegd tijdens een persbabbel aan het slot van een staatsbezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn.

In Nederland kunnen jongeren van 12 tot 17 jaar zich sinds begin deze maand laten inenten met het Pfizer-vaccin. De Nederlandse prinsessen zijn 17 (Amalia wordt eind dit jaar 18), 16 (Alexia) en 14 (Ariane) jaar oud en hebben alle drie beslist dat ze een prik willen.

“Ze hebben heel duidelijk laten weten dat het hun beslissing was, in overleg met ons”, zei Willem-Alexander. “Ze willen alle drie heel graag een bijdrage leveren aan dat front tegen het verschrikkelijke virus dat ons in de greep heeft. Je vaccineert je niet voor jezelf maar voor de medemens, zodat we eindelijk als maatschappij weer open kunnen gaan.”

Minister Wouter Beke over vaccinatie 12-15-jarigen: "Bij discussie is stem van het kind doorslaggevend"

"Wanneer een kind zich wél wil laten vaccineren maar de ouders dat liever niet hebben, dan moet de stem van het kind doorslaggevend zijn". Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke in het Vlaams Parlement gezegd in antwoord op vragen van Freya Saeys (Open VLD) en Lorin Parys (N-VA) over de vaccinatie van 12-15-jarigen.

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft woensdagochtend het licht op groen gezet voor de vaccinatie van 12-15-jarigen. Die jongeren zullen de kans krijgen om zich te laten vaccineren met het Pfizer-vaccin, het enige vaccin dat voorlopig is goedgekeurd voor die leeftijdsgroep. De vaccinatie is vrijwillig en ouders zullen hun toestemming moeten geven.

Volgens Vlaams minister Wouter Beke kan Vlaanderen in de week van 19 juli starten met het vaccineren van de betrokken doelgroep. 

Vaccinatiecentrum Mechelen hangt Vlaamse topwerken: "Om dat kwartier wachttijd na de prik op een aangename manier door te brengen"

Sinds vandaag hangen in het vaccinatiecentrum Nekkerhal in Mechelen enkele topwerken van Vlaamse kunstschilders. Het gaat om werken van Valerius De Saedeleer en Gustave Van De Woestyne.  Hans Bourlon werkt als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum en kwam op het idee om de wachttijd voor de bezoekers wat aangenamer te maken. 

Lees het volledige artikel hier:

Vroedvrouwen, zorgkundigen en kinesitherapeuten halen vaccinatiegraad van 70% niet

Belgische vroedvrouwen, zorgkundigen en kinesitherapeuten hebben zich minder vaak laten vaccineren dan andere zorgverleners. Dat blijkt uit een nieuw rapport van gezondheidsinstituut Sciensano over de vaccinatiegraad bij zorgverleners.

Op 31 mei had meer dan 80 procent van de apothekers, huisartsen en artsen-specialisten minstens Ă©Ă©n prik van een coronavaccin gekregen. Bij vroedvrouwen (69,5%), zorgkundigen (68%) en kinesitherapeuten (64,4%) was de vaccinatiegraad aanzienlijk lager.

In Vlaanderen is 77 procent van de zorgkundigen ingeënt. In Wallonië is dat minder dan twee op de drie (63,3%), en in Brussel amper één op de twee (49,4%). Nochtans komen zorgkundigen vaak in contact met bewoners van woonzorgcentra.

“We zijn zelf ook geschrokken van de cijfers”, zegt Paul Cappelier van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen. “Vaccins beschermen nooit 100 procent, zeker niet bij bejaarden die vaak al een verzwakt afweersysteem hebben. En dus kunnen zorgkundigen die niet gevaccineerd zijn, toch nog een risico vormen voor de bewoners van woonzorgcentra. Daarom pleiten wij ook voor een verplichte vaccinatie van zorgverleners."

In totaal was 73,5 procent van de Belgische zorgverleners eind mei ingeënt met minstens één dosis. De vaccinatiegraad lag hoger in Vlaanderen (83,4 %) dan in Wallonië (73%), de Duitstalige Gemeenschap (69,1%) en Brussel (64,1%). Op 31 mei was 58,3 procent van de erkende gezondheidswerkers in België volledig gevaccineerd (op dat moment werden nog volop 2e dosissen uitgedeeld aan zorgverleners, red.).

Corona doet aantal woninginbraken fors dalen

De politie heeft vorig jaar bijna 200.000 processen-verbaal opgemaakt voor inbreuken op de coronamaatregelen. Dat is goed voor 20 procent van het totale aantal pv's vorig jaar. De meeste overtredingen hadden te maken met het samenscholingsverbod, de avondklok, en het verplicht dragen van een mondmasker op bepaalde plaatsen.

Uit de politiecijfers blijkt ook een forse daling van het aantal woninginbraken vorig jaar, met 28,6%. Ook dat is allicht een gevolg van de coronamaatregelen, zegt de politie. Mensen waren meer thuis dan anders door de sluiting van bedrijven, winkels en horecazaken, Ă©n het verplichte thuiswerk.

Ten slotte was er ook opnieuw een toename van de criminaliteit via het internet, vooral van phishing, waarbij oplichters proberen om je gegevens te stelen. Er werden vorig jaar drie keer meer pv's opgesteld dan het jaar daarvoor. Het waren er 7.424.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt dat de politie de komende jaren nog meer zal inzetten op de strijd tegen internetcriminaliteit: “Hiervoor rekruteert de Federale Politie gespecialiseerde ICT-profielen. We investeren ook in de opleiding van het personeel en zetten in op een slim en goed doordacht gebruik van nieuwe technologieën.”

Meest gelezen