Direct naar artikelinhoud
NieuwsAanslag Nederland

► De Wever wijst iedere drugsgebruiker met vinger en stelt tienpuntenplan voor

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).Beeld BELGA

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever is aangeslagen door het nieuws over de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, die dinsdag werd neergeschoten in Amsterdam. Om 16 uur gaf hij daarom een persconferentie waarin hij streng is voor de hele drugswereld. Hij legde een tienpuntenplan voor om de drugscriminaliteit aan te pakken.

Bekijk hier enkele fragmenten uit de persconferentie:

Video wordt geladen...

De Wever is streng voor de drugsgebruiker in zijn persconferentie: “De link tussen banaal drugsgebruik en de kogels die worden afgevuurd mag niet worden weggemoffeld. De maatschappelijke schade van drugshandel is enorm.”

De Wever daarom wil meer samenwerking zowel nationaal als internationaal. “We moeten niet denken dat de situatie anders niet in ons land zal escaleren.”

Actieplan

De Wever stelt daarom een tienpuntenplan voor. Zo pleit de N-VA voor een federaal politioneel drugsagentschap naar Amerikaans model. Denk aan de DEA. Ook wil de partij dat de EU de druk opvoert op niet-EU-landen waar crimineel geld naar vloeit.

Lees ook

Kraker van cold cases en een koninklijke bom: wie is Peter R. de Vries, Nederlands bekendste journalist?

Misdaadjournalist over aanslag op Peter R. de Vries: ‘Het kan de uitvoerders kennelijk geen bal schelen dat ze gepakt worden’

Verder wil de N-VA een verbod op geanonimiseerde telefoons en geheime compartimenten in voertuigen. Ook wil ze werk maken van een degelijk anticorruptiebeleid voor overheidsdiensten en bedrijven.

Twitter bericht wordt geladen...

“Wanneer gaat men in dit land de strijd tegen de drugsmaffia echt serieus nemen?”, vroeg De Wever zich deze morgen in een boodschap op Twitter af. “Wat in Nederland vandaag gebeurt, zal morgen hier gebeuren.”

De Vries heeft zich nochtans meermaals negatief uitgelaten over die ‘war on drugs’. Zo zei hij bijvoorbeeld in 2019 bij RTL Boulevard - waar hij dinsdag ook was vlak voor de aanslag - dat de “war on drugs geen effect heeft”.

De Vries is dinsdagavond neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en vecht voor zijn leven. Er zijn drie verdachten opgepakt.