Het meest recente initiatief om kwetsbare gezinnen te helpen, is de fietsbieb: een bibliotheek van tweedehands kinderfietsen. © EMA

209 gezinnen op wachtlijst sociale woning in Arendonk: “Enkele kinderen komen met lege brooddoos naar school”

ARENDONK -

“Armoede is niet langer een stedelijk probleem. Ook in een dorp als Arendonk zien leerkrachten dat kinderen met een lege brooddoos naar school komen”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen).

Eddy Meulemans

“Volgens de meest recente gegevens van decenniumdoelstellingen.be zijn er in Arendonk vandaag 71 huishoudens met een budgetmeter voor elektriciteit, staan er 209 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, zijn er 55 langdurig werklozen en 17 mensen met een leefloon”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen. “Via-via vangen we ook heel wat verontrustende signalen op van leerkrachten, dokters en tandartsen: onder meer over lege brooddozen op school, maar ook over noodzakelijke tand- en medische zorgen die om financiële redenen worden uitgesteld. Maar helaas is dat niet alles. Armoede leidt vaak tot sociaal isolement en gemiste kansen voor kinderen en jongeren.”

Naast het gemeentebestuur en het OCMW zetten ook tal van privéorganisaties in Arendonk zich in om minder gegoede gezinnen in het dorp te helpen, waaronder het sociaal restaurant Tel-Oor, de wekelijkse voedselbedeling, de fietsbieb en het recent opgerichte verdeelpunt voor menstruatieproducten. Om al die verschillende acties beter op elkaar af te stemmen en de mensen zo nog beter te kunnen helpen, besliste de gemeenteraad van Arendonk om een speciaal ‘gemeentelijk adviesorgaan armoede’ op te richten. Daarmee speelt Arendonk een voortrekkersrol in de regio.

Het is de bedoeling om zo veel mogelijk mensen en verenigingen uit het veld samen te brengen in het nieuwe armoede-adviesorgaan. Zo kunnen zij voortaan op een gestructureerde manier hun kennis en ervaring delen en hun netwerken met elkaar verbinden.

Marina Gys: “Hier in de regio zijn we de eerste.” © EMA

Ergste wat er is

“Ons streefdoel is om ermee van start te gaan op zondag 17 oktober, symbolisch op de internationale dag tegen de uitroeiing van armoede”, zegt schepen van Sociale Zaken Marina Gys (N-VA). “In steden als Antwerpen, Gent en Brugge bestaat zo’n gemeentelijk adviesorgaan voor armoede al langer, maar hier in de regio zijn we de eerste. Hopelijk kunnen we hiermee ook andere gemeenten stimuleren om armoede gestructureerd en in overleg met elkaar aan te pakken. Want leven in armoede is toch het ergste wat er is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER