Recordmosselen dit jaar: “Laatste 10 à 15 jaar niet meegemaakt”
"Je hebt goed, beter, best, maar deze zijn echt fantastico", mosselkweker Jan Schot vertolkt het enthousiast gevoel van de Zeeuwse mosselkwekers dit jaar, bij het binnenhalen van de eerste oogst Zeeuwse mosselen vanmiddag voor de kust van Yerseke in Zeeland. Het enthousiasme komt doordat de mosselschelpen dit jaar uitzonderlijk goed gevuld zijn. In Oostende zijn deze ochtend dan weer de eerste mosselen van Vlaamse Banken gelanceerd.
Rond de middag werden symbolisch de eerste Zeeuwse mosselen uit de bodemcultuur aan boord gehaald. Voor de gelegenheid werden ze met een drone aan land gebracht.
Je krijgt de indruk dat de Zeeuwse mosselkwekers elk jaar zeggen dat de mosselen van een ongeziene kwaliteit zijn, maar dit jaar bedraagt het vispercentage 30 à 35 procent en daarom spreken ze van records, legt Addy Risseeuw uit. Hij is voorman van de Zeeuwse mosselkwekers.
"De hoeveelheid mossel in de schelp zo vroeg op het seizoen is heel uitzonderlijk. Wat we dit jaar zien, hebben kwekers de laatste tien à vijftien jaar niet meegemaakt.”
Ik denk niet dat er een Hollander is die meer mosselen eet dan ik.
Johan Boskamp, gewezen voetbalcoach van onder andere Anderlecht, zat gisterenavond nog tot 1 uur de voetbalmatch Italië-Spanje te analyseren bij VRT, maar deze ochtend was Boskamp al mee aan boord op de mosselboot in Yerseke om de eerste mosselen te proeven.
"In het seizoen eet ik minimaal twee keer per week mosselen. Ik ben sowieso een halve Belg, maar wat mosselen eten betreft, ben ik een hele. Ik denk niet dat er een Hollander is die meer mosselen eet dan ik. Ze zijn zo verschrikkelijk lekker."
De jaarlijkse productie van Zeeuwse mosselen is vijftig miljoen kilo, maar een twintigtal jaar geleden was die met honderd miljoen kilo soms het dubbele.
"Om die teruggang te compenseren, starten we buiten de kustlijn van Zeeland, in de zogenoemde voor-Delta met een proefproject", geeft Addy Risseeuw mee. "We gaan klein beginnen en hopen daar rond 2030 met een volwaardige productie te kunnen beginnen. Dan hebben we naast de Oosterschelde en de Waddenzee een derde gebied in Nederland met mosselpercelen.”
Bekijk ook: Sergio Herman opent tijdelijk restaurant ‘Moules Frites’
Oostende
In ons land zijn vanochtend dan weer de eerste mosselen van Vlaamse Banken gelanceerd. De mosselen op touw werden geoogst in volle Noordzee, net over de Franse grens, door mosselpionier Brevisco van Willy Versluys. Het bedrijf zal samenwerken met de Vlaamse visveiling in Zeebrugge en Oostende.
De mosselen van de Vlaamse Banken worden op een duurzame manier gekweekt. Dat gebeurt onder meer aan de hand van nieuwe knoop- en bindseltechnieken en met behulp van nieuwe materialen. Dankzij het gebruik van schroefankers wordt de impact op de zeebodem geminimaliseerd. Verder worden ook biomaterialen gebruikt.
Alle verkooppunten van de mossel van de Vlaamse Banken zijn terug te vinden op www.brevisco.be. De lijst wordt de komende dagen nog verder aangevuld. Deze zomer mikt Brevisco op een oogst van ongeveer 25 ton.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
Spaargids.be
Steeds meer Belgen veranderen van bank: waarom kiezen voor een andere zicht- of spaarrekening?
In 2021 stapten maar liefst 107.462 Belgen via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching over naar een andere bank. Zowel voor zicht- als spaarrekeningen zoeken veel klanten hun heil bij een andere financiële instelling. Maar welke voordelen levert zo’n overstap mogelijk op? Spaargids.be biedt een overzicht. -
2
PROMOJAGERS SUPERTIP. Stofzuiger nodig? “Hier koop je hem voor 129 euro en krijg je er twee andere toestellen en doos vol poetsproducten bij”
Wie op zoek is naar een nieuwe stofzuiger, kan volgens de leden van Promojagers België een koopje doen bij doe-het-zelfzaak Hubo. Je kan er voor 129 euro een stofzuiger met zak kopen van Domo en krijgt er gratis een snoerloze steelstofzuiger, een kledingstomer en een doos vol poetsgereedschap en leuke verrassingen bij. -
-
Het mosselseizoen is geopend: op deze plekken eet je overheerlijke mosselen
-
Sergio Herman verklapt familierecept: “Mensen kwamen van ver om de mosselen in witte wijn van mijn vader te proeven”
Deze zomer serveert Sergio Herman (51) in het pop-uprestaurant ‘Moules Frites’ zes weken lang kraakverse mosselen op het strand van Zeebrugge. De sterrenchef bedacht voor de gelegenheid een driegangenmenu: verse garnaalkroketten, mosselen en de ultieme dame blanche. Exclusief op HLN zal Sergio deze week elke dag één gerecht voorstellen en uitleggen hoe je het maakt. Vandaag op het menu: Zeeuwse mosselen in wittewijnsaus naar een familierecept van Sergio. -
PREMIUM162
Btw-verlaging op elektriciteit op losse schroeven: Raad van State waarschuwt voor discriminatie van 165.000 bewoners van woonzorgcentra
-
Spaargids.be
Pensioensparen fiscaal aangemoedigd: ook na je 65e nog voordelig
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
Storm zorgde voor gratis elektriciteit in België
De storm van zondag zorgde er in België voor dat stroom enige tijd niets kostte. In totaal was de prijs negen uur lang negatief, waarbij er op zeker moment zelfs even 30 euro per megawattuur werd toegegeven. -
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
17
Energiesector krijgt laatste kans om wanpraktijken bij deur-aan-deurverkoop te bannen