Omar Souidi ©  sbs

Antwerps strafpleiter Omar Souidi: “De situatie begint hier heel sterk op Amsterdam te lijken”

Antwerpen -

De Antwerpse strafpleiter Omar Souidi zou er niet van opkijken als er morgen een journalist of advocaat in Vlaanderen wordt neergeschoten, zei hij dinsdag op Radio 1. Hij ziet ook in het Belgische drugsmilieu de bedreigingen richting journalisten en advocaten toenemen. “De situatie begint hier heel sterk op Amsterdam te lijken”

De Antwerpse strafpleiter Omar Souidi, die ook regelmatig als advocaat optreedt in drugszaken, is nog steeds geschokkeerd door het nieuws van maandagavond. Hij walgt van het nieuws dat misdaadjournalist Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. “Ik voel een bepaalde razernij”, vertelt hij op Radio 1. “Dat dit kan in West-Europa anno 2021. Dat is iets om je jezelf heel veel vragen bij te stellen.”

Levensgevaarlijk

Toch denkt hij dat dit geweld ook tot bij ons zou kunnen overwaaien. “Ik zou er echt niet van schrikken moest dat morgen in Vlaanderen gebeuren. Integendeel, de situatie hier begint op die van Amsterdam te lijken.” Hij legt ook uit waarom. “We zitten nu eenmaal in een omgeving waarin veel te veel geld in handen belandt van mensen die, met alle respect gezegd, nog nooit in hun leven een boek hebben gelezen. Daar komen vaak problemen van. Die mensen aarzelen niet om andere mensen van het leven te beroven als hen dat om bepaalde redenen goed uitkomt en dat is levensgevaarlijk”, zegt de strafpleiter.

Souidi merkt dat de laatste jaren in België niet alleen advocaten, maar iedereen die op professioneel vlak met criminelen in contact komt, geviseerd wordt. “Ook in Antwerpen zie ik journalisten verschijnen die beveiligd worden. Het is kennelijk een kwaal van deze tijd geworden.”

Broer

Ook de broer van Omar Souidi, Mounir Souidi had een tijdlang beveiliging nodig omdat er ernstige bedreigingen naar hem waren geuit. Omar Souidi zag wat het met zijn broer deed: “Je kan je kinderen niet meer op een normale manier van school gaan halen, je kan je vrouw niet op een normale manier begroeten. Je leeft dag in dag uit met een bepaalde angst.”

Peter R. de Vries was zich ook bewust van het potentiële gevaar, weet Souidi die hem persoonlijk kent. “Ik heb hem persoonlijk leren kennen als iemand die zeker niet bang is, maar wel alert is. Ik heb met ontzag kennis genomen van wat er gebeurd is en hoop alleen maar dat hij erdoor komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Peter R. de Vries