Tom Boonen: “Ik hou gewoon van alpaca’s”

Het klassieke voorjaar nadert en dus gaat het steeds meer over Tom Boonen, die in zijn laatste maanden als prof ongetwijfeld constant in het middelpunt van de belangstelling zal vertoeven. Nog voor de helse drukte helemaal losbarstte konden fans op Twitter vragen stellen aan hun grote held. Hij selecteerde de tien beste vragen en antwoordde openhartig op de website van Quick-Step Floors. Over alpaca’s en de autosport, maar ook over zijn ploeg en ploegmaats en technische zaken als schijfremmen en velgen.

vml

Over Quick Step, zijn ploegmaats en zijn favoriete overwinning

Wat was de overwinning waar je het meest trots op bent?

“Parijs-Roubaix 2012, want ik voelde me ongelooflijk die dag. Het was alsof ik niet te stoppen was en alles kon doen wat ik wilde. Het is iets dat me altijd is bijgebleven.”

© IMAGEGLOBE

Hoe belangrijk was Quick-Step in je carrière?

“Ik ben hier al 15 jaar en ik denk dat het duidelijk is hoeveel de ploeg voor mij betekende. Zoals je van bij de start kon zien was er een sterke band tussen ons. Het was het juiste team op het juiste moment voor mij, ik was hier op de juiste plaats toen Johan Museeuw met pensioen ging in 2004 en ik zijn rol in de ploeg kon overnemen.”

Wie is de beste teamgenoot die je ooit hebt gehad?

“Ik kan echt niet de naam van slechts één teamgenoot geven, dat zou niet eerlijk zijn. Ze waren allemaal belangrijk op een bepaald punt, want ze hebben me geholpen mijn doelen te bereiken en de overwinningen te behalen die mijn carrière definiëren.”

Over zijn favoriet liedje, zijn liefde voor alpaca’s en de autosport

Wat is jouw favoriete liedje als warming-up voor een tijdrit?

Fistful of Steel van Rage Against The Machine. Zo een geweldig lied, ik geraak er elke keer door opgepompt voor de tijdrit.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gefeliciteerd met je diploma van “Alpaca Farmer”. Heb je al een alpaca gekocht?

“Nee nog niet. Ik moet wachten tot ik stop maar dan zal ik zeker een paar kopen. Ik hou gewoon van alpaca’s: ze zijn geweldig, ze beschermen altijd de kudde en zijn nergens bang voor, ze vallen zelfs wolven aan. Ik hou er ook van omdat ze altijd zo nieuwsgierig zijn en naar je toekomen, ze zijn gewoon een groot huisdier.”

© nd

Wat zou je kiezen: eens naar een ruimtestation gaan of opnieuw Parijs-Roubaix winnen?

“Niet dat het niet geweldig zou zijn om een ruimtestation te bezoeken, maar ik denk dat ik beter mijn voeten op de grond houd en voor het meest realistische op dit moment ga. En dat is een nieuwe overwinning in Parijs-Roubaix.”

Hoe zit het met je nieuwe carrière in de autosport volgend jaar?

“Ik heb er nog geen nieuws over, want nu ben ik gefocust op fietsen. Maar ik kreeg al een paar leuke aanbiedingen in de afgelopen maanden, dus we zullen wel zien.”

Wat zou je met je leven hebben gedaan in het geval je geen wielrenner zou geworden zijn?

“Dat weet ik niet echt. Ik ben als een blad op een rivier, ik volg de stroom waar ze me brengt. Ik neem nooit grote beslissingen, ik zie gewoon wat er elke dag gebeurt.”

Over technische zaken zoals schijfremmen en velgen

Op welk punt en in welke wedstrijden maken schijfremmen voor jou het grootste verschil?

“Overal! In de klassiekers, in een afdaling, wanneer je de laatste kilometers ingaat van een technische finale en je een betere controle over de fiets hebt,... Noem maar op, schijfremmen zullen het verschil maken.”

© Photo News

Ik heb gemerkt dat je twee verschillende velgen gebruikt voor de voor- en achterkant. Waarom?

“Ik geef de voorkeur aan 64 en 50 (millimeter hoogte, red.) maar dat kan variëren afhankelijk van de wedstrijd. In Argentinië bijvoorbeeld, gebruikte ik twee 64’s toen we op een gesloten circuit reden en het een ganse dag rechtdoor was. Op het WK reed ik met een 64 achteraan en de oude 60 vooraan. Dat is gewoon een persoonlijke keuze.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen