Kans op nooddecreet voor Noord-Zuidverbinding is klein

De Vlaamse regering beslist vrijdag welke pad ze zullen bewandelen voor de Noord-Zuidverbinding. De kans dat er gekozen wordt voor een nooddecreet, is klein. Het scenario dat het meeste kans maakt, is om te werken via het nieuwe proces voor complexe projecten. Ook in dat geval moet men opnieuw van nul starten met milieurapporten en ruimtelijke plannen.

ToRo, LC

In het systeem van complexe projecten is er eerst een inspraakmoment, dan pas een beslissing. Wat ook mogelijk is, is om deze procedure via het parlement te laten lopen, ook al hoort dat niet bij de standaardregels. Als men via het parlement gaat, dan kan de Noord-Zuidverbinding niet worden aangevochten bij de Raad van State, wel bij het Grondwettelijk Hof. Net zoals dat bij een nooddecreet het geval zou zijn.

Intussen is het uiteraard nog wachten op het definitieve arrest van de Raad van State. Maar gezien het vernietigende advies van de auditeur begin december, is de kans groot dat zowel het ruimtelijk plan als het milieurapport in de vuilnisbak belandt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer