Herkennen de nieuwe ANPR-camera’s binnenkort ook ons gezicht?

© evb

De komende jaren worden er een heleboel nieuwe ANPR-camera’s uitgerold in ons land. Die fotograferen niet alleen onze nummerplaat, maar ook alle inzittenden van de wagen. Dat schrijft het weekblad Knack. Worden we dus binnenkort overal en altijd gefotografeerd in onze wagen? “Dat is allemaal nogal voorbarig”, klinkt het bij het kabinet van Jan Jambon (N-VA).

jdb

De federale regering gaf net voor Kerstmis haar goedkeuring om de komende jaren maar liefst 1.000 ANPR-camera’s te installeren in België, en dat op 260 plaatsen langs de autosnelwegen. Die slimme camera’s, die tot voor kort enkel gebruikt werden door lokale politiezones, zijn vooral interessant voor nummerplaatherkenning. En dat is goed nieuws voor de politie: zo kunnen ze snel niet betaalde boetes of gestolen voertuigen opsporen.

Maar de hulp - en veiligheidsdiensten zijn ervan overtuigd dat ANPR-camera’s ze nog voor heel wat meer van pas kunnen komen. Want de slimme camera maakt niet alleen een foto van de nummerplaat, maar ook van het voertuig én de inzittenden.

Gezichtsherkenning

“Wanneer er voldoende licht is, er geen reflectie optreedt in de voorruit en de camera vanuit de juiste hoek fotografeert, kun je zien hoeveel personen in de auto zitten en hen ook herkennen”, zegt projectverantwoordelijke bij de federale politie Chris Drieskens in een interview met Knack.

En dat laatste opent heel wat nieuwe mogelijkheden. “Dat gezichtsherkenning via ANPR technisch mogelijk wordt, staat vast. Maar het is wel niet vanzelfsprekend: de camera’s zullen meters hoog hangen en voor gezichtsherkenning heb je een perfect vooraanzicht van de persoon nodig. Maar de technologie evolueert snel”, aldus Drieskens.

Voorbarig

Maar volgens Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), is die toepassing van gezichtsherkenning nogal voorbarig. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn. Want op die manier kan je gezochte criminelen of terroristen veel sneller opsporen. Maar de technologie staat nog lang niet op punt”, liet hij weten aan VTM Nieuws.

Wat dan met de privacy, als zomaar iedereen in beeld kan gebracht worden? “Dat laat de huidige wetgeving niet toe”, verduidelijkt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. “We hebben dus een nieuwe wet nodig. Maar overal en altijd gezichtsherkenning? Dat lijkt me persoonlijk geen goed idee”, aldus Debeuckelaere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen