Direct naar artikelinhoud
OnderzoekJongere zkt. huis

Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken?

Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken?
Beeld Wouter Van Vooren

Hoe koortsig is de vastgoedmarkt dezer dagen? Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken? De Morgen ploos het voor u uit.

SOS vastgoed: wie nu een nieuwe woning wil kopen, is eigenlijk te laat of te vroeg

Heb je als jongere gespaard? Ook dan lijkt een eigen huis amper nog haalbaar. Zeker in de centrumsteden swingen de prijzen de pan uit. Experts en jonge kopers over de lastige zoektocht naar een huis, en waarom jongeren steeds vaker op hun ouders rekenen.

Zo is de huizenmarkt voor jonge mensen: ‘Het was één grote mindfuck. Je bent maar beter egoïstisch’

Jongeren hebben het steeds moeilijker om een woning te kopen. De prijzen swingen de laatste jaren de pan uit, en corona maakt hun huizenqueeste nog ellendiger dan ze al was. Daar kunnen deze twintigers over meespreken.

Katie, strateeg in het bankwezen, kocht in mei een appartement in de Dansaertwijk.Beeld Damon De Backer

De vastgoedgeneratiekloof: waren woningen 30 jaar geleden echt goedkoper?

Jongeren die hun ouders horen vertellen dat ze dertig jaar geleden omgerekend 48.000 euro voor hun huis neertelden terwijl ze zelf een veelvoud moeten dokken, besluiten snel: vroeger was het beter. En voor het eerst hebben ze – door corona – misschien wel gelijk.

Jongeren zonder diploma moeten zelfs niet overwegen om een huis te kopen

De vastgoedreeks van De Morgen beroert duidelijk, ook bij jullie. Enkele lezers zetten zelf hun gedachten over de woonmarkt op papier. “Voor jonge arbeiders in minder betaalde jobs, vaak in of bij de stad, zit er niets anders op dan (vaak levenslang) te huren.” Een bloemlezing.

Vijf tips voor huizenjagers: zo haalt u uw droomwoning wél binnen

De huizenprijzen mogen dan zwaar zijn gestegen, veel jongeren blijven niettemin op zoek naar hun droomwoning. Experts en ervaringsdeskundigen leggen in vijf tips uit hoe u het hoofd koel houdt op de oververhitte vastgoedmarkt.

Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken?
Beeld Vijselaar & Sixma