Van Aert solo tijdens de tweede beklimming van de Ventoux.
Volledig scherm
PREMIUM
Van Aert solo tijdens de tweede beklimming van de Ventoux. © Photo News

Inspanningsfysioloog legt uit hoe zwaargewicht Van Aert pluimpje Elissonde uit wiel kon rijden op Ventoux: “Wout wint de Tour... in zijn gewichtsklasse”

TOUR DE FRANCE“Hij kan er twee keer in.” Tikkeltje overdreven natuurlijk, maar het was te opvallend om het niét te zien. Wout van Aert, een kleine 80 kilo zwaar, met op de flanken van de Ventoux verstopt in zijn wiel de kleine Kenny Elissonde. 52 kilootjes, of haast 30 minder dan het Belgische zwaargewicht voor zich. En toch leek even later alle logica te worden getart: Kenny’tje moest Van Aert laten gaan. Hoe dat kan? Peter Hespel, hoogleraar in de inspanningsfysiologie aan de KU Leuven en begeleider van heel wat topsporters, geeft een inzicht in de straffe cijfers van Wout. 

13 reacties

  • Andy Van Daare

    3 jaar geleden
    pascal Vanderlinden : Dat noemen ze prioriteiten, WVA is niet in de Tour om een klassement, enkel ter conditie opbouw richting Tokio, hoeveel mensen hebben dit nog steeds niet door ? Dit "slapjes" niemand is gewoon frappant, men mag DIK blij zijn dat hij dit allemaal reeds laat zien ( nét niet de tijdrit winnen, nét geen geel, maar wel een dikke verdiende rit ). Op de Ventoux was hij Top 10 aller tijden in het naar boven rijden, en 1 vd snelste naar benden, dat zegt niets soms ?
  • pascal Vanderlinden

    3 jaar geleden
    Vind het toch maar slapjes dat hij zijn 2de plaats liet vallen in klassement en er dik 20 minuten bijkomt om volledig uit de ranking te vallen. Noem het ook een vorm als opgeven. Ging wel anders uitdraaien moest hij nog 2de gestaan hebben.
  • Johny Janssens

    3 jaar geleden
    Super klasse van Wout Proficiat jammer dat je geen ploeg rond u hebt moet alles alleen doen klasse komt altijd boven!!
  • Eric Maes

    3 jaar geleden
    Wout reed steeds hetzelfde tempo dan de knechten op de ventoux. En te weten dat hij al gans de dag in de aanval reed.ik zou het nog willen zien als die top 10 dezelfde inspanning moest doen zonder helpers waar ze uitkwamen. Niet samen met Wout, zeker weten.
  • Johan Coppens

    3 jaar geleden
    Het is natuurlijk een mooie overwinning. Maar je moet er ook bij zien dat Wout op zo'n 25 minuten achterstand staat in het klassement. En dan gaan de renners van de top tien zich niet kapot rijden hoor.....