©  EPA-EFE

Portugal en bijna heel Spanje kleuren rood op Europese kaart

Heel Portugal en het grootste deel van Spanje kleuren rood op de nieuwe kaart van het Europese centrum voor Ziektebestrijding ECDC. In Spanje kleuren enkel Galicië en Castilië-La Mancha nog oranje. Dat heeft gevolgen voor terugkerende reizigers.

Voor ECDC een regio rood kleurt, moet die een incidentie hebben van 75 à 200 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken en een positiviteitsgraad van 4 procent of meer. Een regio wordt ook rood als de incidentie hoger is dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners maar lager dan 500.

De wijziging van de kleurcodes kan vervelende gevolgen hebben voor terugkerende reizigers uit die gebieden. Die kleurcode is belangrijk voor wie terugkeert uit één van die twee landen. Voor wie terugkeert uit een rode zone, gelden immers andere regels. Wie geen vaccin- of herstelcertificaat heeft, moet zich dan meteen na terugkeer laten testen. Enkel wanneer je test negatief is, mag je uit quarantaine. Kinderen onder twaalf jaar moeten geen test doen.

LEES OOK. Zoon of dochter besmet op feestvakantie? “Hele gezin moet in quarantaine”

Groen

Andere vakantiebestemmingen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, blijven volledig groen kleuren. Grote delen van Nederland, Zweden, heel Ierland en enkele regio’s in Griekenland blijven oranje. Wie terugkeert uit een groen (of oranje) land moet zich bij terugkeer niet laten testen en ook niet in quarantaine.

In ons land blijft Brussel het enige oranje landsdeel, Vlaanderen en Wallonië zijn groen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer