Direct naar artikelinhoud
NieuwsBegroting

Sociale partners waarschuwen: Vlaamse schuld stijgt razendsnel

In een reactie zegt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) dat nieuwe belastingen voor hem in ieder geval niet aan de orde kunnen zijn.Beeld BELGA

De economie herstelt zich wonderwel van de coronacrisis, hetzelfde kan niet gezegd worden van de overheidsfinanciën. De sociale partners, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), waarschuwen voor een ontsporende begroting.

De SERV schat het begrotingstekort bij ongewijzigd beleid tegen 2024 groter in dan de Vlaamse regering zelf, zo blijkt uit hun jaarlijkse studie. Tegen 2021 wordt dat geraamd op 5 miljard euro, wat 291 miljoen euro beter is dan in de aangepaste begroting van de regering. Het licht betere resultaat komt door het economische herstel. “Het herstel lijkt versterkt te worden door de uitrol van de vaccinatiecampagne en het ondersteuningsbeleid van de verschillende overheden”, zegt Ann Vermorgen, voorzitter van de SERV.

Maar na 2021 gaat het dus bergaf. Het probleem is dat de overheidsfinanciën de relance te weinig volgen, de overheid haalt dus niet genoeg voordeel uit het aantrekken van de economie. Als er geen nieuw beleid wordt gevoerd, ziet de SERV de overheidsschuld toenemen van 25,7 miljard euro in 2020 tot 34,1 miljard euro in 2021. In 2024 groeit de schuld aan tot 47,8 miljard euro. Dat is ruim 30 procent boven de schulddrempel van 65 procent die de regering zichzelf oplegt. “Om de kloof tussen inkomsten en uitgaven te verkleinen, moet de regering de focus leggen op initiatieven om de uitgaven te beheersen, maar wij vinden dat ook initiatieven rond ontvangsten van belang kunnen zijn”, zegt Ann Vermorgen.

In een reactie zegt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) dat nieuwe belastingen voor hem in ieder geval niet aan de orde kunnen zijn. “We leven al in een van de landen met de hoogste belastingdruk, dat zou dus niet de juiste keuze zijn, ook niet voor onze economische groei.”