Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Aantal coronabesmettingen stijgt met 78 procent in ons land, ook aantal ziekenhuisopnames neemt licht toe

Aantal coronabesmettingen stijgt met 78 procent in ons land, ook aantal ziekenhuisopnames neemt licht toe
Beeld Franky Verdickt

Het aantal mensen dat met Covid opgenomen wordt in de Belgische ziekenhuizen, is de voorbije week met bijna een vijfde gestegen. Ook het aantal nieuwe besmettingen neemt nog altijd fors toe. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

en

Tussen 2 en 8 juli werden dagelijks gemiddeld 17,9 mensen met corona opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 19 procent in vergelijking met een week geleden. 

In totaal liggen er nu nog 250 patiënten met corona in het ziekenhuis, wat wel nog altijd een daling is met 9 procent. Er liggen 95 patiënten op de afdeling intensieve zorg (-25 procent).

In de week van 29 juni tot 5 juli hebben elke dag gemiddeld 628 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging met 78 procent in vergelijking met een week eerder.

In totaal raakten nu 1.092.477 mensen in België besmet met het virus.

Wanneer we de dagcijfers met elkaar vergelijken, zien we de laatste dagen duidelijk meer besmettingen in vergelijking met een week eerder. Sinds dinsdag 29 juni komt het aantal nieuwe gevallen ruim boven de 500 uit. Maandag 5 juli ging het zelfs om 978 nieuwe gevallen.

De R-waarde staat nu op 1,09 (+75 procent). Dat blijft boven de 1, wat betekent dat de epidemie in kracht toeneemt.

Er werden in de week van 29 juni tot 5 juli ook wel 47 procent meer testen afgenomen. Dat aantal steeg naar gemiddeld meer dan 64.000 testen per dag.

De positiviteitsgraad is maar zeer licht toegenomen, tot 1,15 procent. Dat betekent dat op honderd geteste mensen slechts iets meer dan één persoon positief is.

Overlijdens

In de week van 29 juni tot 5 juli zijn gemiddeld 3,3 mensen per dag overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat is een daling met 8 procent ten opzichte van de week voordien. Sinds het begin van de coronapandemie zijn in België al 25.196 coronapatiënten gestorven.

Vaccinaties

Tot slot blijkt uit de gegevens van Sciensano dat intussen 7,48 miljoen mensen minstens één prik van een coronavaccin hebben gekregen. Dat stemt overeen met 65,0 procent van de Belgische bevolking. Ook zijn al 4,47 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Dat is 38,8 procent van de hele bevolking. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ligt het absolute minimum dat we moeten halen op 70 procent.

In Vlaanderen zijn 4.685.182 inwoners minstens deels gevaccineerd, 70,4 procent van de volledige bevolking, of 86,4 procent van de volwassenen. 2.596.584 onder hen zijn volledig ingeënt, 39 procent van de bevolking of bijna 48,2 procent van de volwassenen.

Bekijk hier de situatie in uw gemeente: