Parkhotel Montreal is charmant gelegen aan een vijver in het groen. ©  Joris Herregods

Tweede Mechels hotel gaat op de fles: Montreal failliet

Mechelen -

De ondernemingsrechtbank heeft de vennootschap achter Parkhotel Montreal in Mechelen failliet verklaard. Het is al het tweede Mechelse hotel in korte tijd dat op de fles gaat. “Het is een iconische plaats. Ik hoop dat ze een nieuwe invulling krijgt”, zegt Emilie De Preter, voorzitter ad interim van de Mechelse Hotel Associatie.

Sven Van Haezendonck

“Onze sector heeft het nog altijd heel moeilijk en dat zal nog een tijdje zo blijven.” Dat waren de woorden van Ann Leemans, manager van Parkhotel Montreal, iets meer dan een week geleden. De stad Mechelen lanceerde toen net de actie waarbij ze opnieuw duizend gratis hotelnachten weggeeft om de sector te ondersteunen. Voor het hotel in de Duivenstraat mag het niet meer baten.

De website is nog actief, maar een kamer boeken lukt niet meer. De ondernemingsrechtbank heeft het faillissement uitgesproken van Montreal Invest. “Corona maakte vele slachtoffers, ook in de zakenwereld”, reageert manager Ann Leemans. Recent verklaarde een rechter ook de uitbaters van Golden Anchor failliet, het vroegere hotel Gulden Anker in de Ridder Dessainlaan. Jeugdherberg De Zandpoort sluit na twintig jaar dan weer de deuren.

LEES OOK: Uitbaters Mechels hotel Golden Anchor zijn failliet

LEES OOK: Mechelse jeugdherberg sluit na twintig jaar de deuren

Overnemers

Ann Leemans, die ook voorzitter was van de Mechelse Hotel Associatie, heeft meteen ontslag genomen uit die functie. “Het faillissement is een spijtige zaak. Het is het tweede hotel dat verdwijnt”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Toerisme. Toch maakt hij zich weinig zorgen. “Mechelen is een stad in volle groei. Voor corona zat ons toerisme in stijgende lijn. Die groei zal zich voortzetten en de markt zal daar gepast op reageren”, vertelt Siffer.

Volgens de schepen zijn er in Mechelen zeker niet te veel hotelkamers. “Ik verwacht dat er zich overnemers zullen melden voor een van de twee hotels. Ik heb daar alle vertrouwen in”, zegt Björn Siffer. Hij geeft ook aan dat er plannen zijn voor verschillende nieuwe hotels. Onder andere in residentie Maarten in de Leopoldstraat, het project dat verrijst op de site van het voormalige ziekenhuis.

Marie Van Itterbeeck en haar vader Ivo in de Smmrbar van hotel Elisabeth. ©  Dirk Vertommen

Toch hebben hoteliers het op dit moment nog erg moeilijk. “Het zijn harde tijden”, reageert Ivo Van Itterbeeck. Hij is verrast door het faillissement van Montreal. “Dat had ik niet zien aankomen”, zegt hij. Met hotel Eilsabeth in de Goswin de Stassartstraat en De 3 Paardekens in de Begijnenstraat runt de ondernemer zelf twee hotels in de Mechelse binnenstad. Het laatste is nog altijd gesloten. “We hopen het in september te heropenen.”

LEES OOK: Mechelen geeft duizend toeristen nachtje hotel cadeau

Overgelaten

De turbulente tijden hebben Ivo Van Itterbeeck knopen doen doorhakken. Begin dit jaar liet hij hotel Den Grooten Wolsack op de Wollemarkt al over. “We hebben geanticipeerd op mogelijke problemen. Den Wolsack was het hotel waar wij de grootste investeringen moesten doen”, legt hij uit. De focus ligt momenteel volop op hotel Elisabeth. “Daar zetten wij volop in op vrije tijd en beleving. Op die manier kunnen wij het redden”, vertelt de ondernemer.

Het hotel in hartje Mechelen speelt zijn zwembad uit en de zomerbar. Smmrbar werd recent geopend door zijn dochters Marie en Renee. “Hotels die zich exclusief richten op bedrijven hebben nauwelijks of geen gasten. Dat is een heel moeilijk verhaal”, zegt Van Itterbeeck.

Emilie De Preter, manager van Martin’s Patershof, neemt alvast tijdelijk het voorzitterschap van de Mechelse Hotel Associatie over. “Toen Ann Leemans ons inlichtte, zijn we natuurlijk geschrokken. Hotel Montreal is een iconische plaats. Veel Mechelaars zijn er ooit naar een feest geweest of hebben er zelf eentje georganiseerd. Ik hoop dat ze een nieuwe invulling krijgt”, vertelt De Preter.

LEES OOK: In deze Mechelse zomerbar kan je zelfs een verfrissende plons doen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen