Nederland neemt maatregelen tegen stijgende coronacijfers: dit verandert er

De Nederlandse regering neemt vanaf zaterdagochtend maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus onder met name jongeren tegen te gaan. Tot en met 13 augustus moeten cafés tussen middernacht en zes uur ’s ochtends de deuren sluiten, discotheken en nachtclubs gaan helemaal dicht. Dat hebben premier Mark Rutte en zorgminister Hugo De Jonge bekendgemaakt op een persconferentie.

Bron: BELGA

“Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo de Jonge en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van de coronacijfers. Alles wees er toen op dat we ons konden opmaken voor een mooie zomer”, zei Rutte. Aanleiding is de snelle stijging van de besmettingscijfers. Het kabinet kondigt een reeks nieuwe maatregelen aan. Zo mag een evenement tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. “Ik snap dat het nieuws van vanavond een enorme teleurstelling is, maar het is wel noodzakelijk.”

Rutte hoopt nog altijd op een ‘mooie zomer’ maar ‘er is een wolk voor de zon geschoven’, zei hij. “Daar moeten we samen voor gaan zorgen.”

Nieuwe maatregelen

De horeca moet de deuren weer om twaalf uur ’s nachts gaan sluiten. “Veel besmettingen vinden bij feestjes thuis plaats, en in de horeca”, aldus premier Mark Rutte. Volgens hem is het duidelijk dat de snelle verspreiding van het coronavirus moet worden afgeremd. Toegangstesten zullen voortaan 24 uur geldig zijn. “Maar het gaat vooral om ons eigen gedrag, ook in onze eigen omgeving. Borrels met de buren, verjaardagsfeestjes in de tuin. Ik snap dat iedereen behoefte heeft aan gezelligheid. Op zich kan dat ook, maar onze oproep blijft: doe het verstandig. Hou het klein en beheersbaar.”

Alle gasten moeten verplicht een eigen zitplaats hebben bij bijeenkomsten, zowel binnen als buiten. De anderhalve meter afstand moet gerespecteerd worden. Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

“Er is sprake van een ongekende stijging. Het zijn vooral jongeren, maar die hebben ouders, tantes, docenten. Als we het in dit tempo laten oplopen, is het onvermijdelijk dat ook ouderen besmet raken”, zei coronaminister Hugo de Jonge. Hij houdt staande dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment “logisch en verantwoord” was. De Jonge wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl “razendsnel” mensen werden gevaccineerd.

De meeste versoepelingen zijn volgens De Jonge nog altijd verantwoord te noemen. Dat er nu toch weer moet worden ingegrepen, heeft volgens hem ook te maken met de besmettelijkere Delta-variant, voorheen de Indische variant. Dat die sneller rond zou gaan was “ingecalculeerd”, maar het gaat nog sneller dan de modellen hadden voorspeld.

Woede festivalsector

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is “laaiend” op het kabinet en de nieuw aangekondigde plannen. Het populaire festival zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. “Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: ‘je ziet maar hoe je het oplost’”, zegt Van Eerdenburg. “Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.”

De nieuwe maatregelen kunnen ervoor zorgen dat het flink in de centen loopt voor de organisatie, want de opbouw is al begonnen. “En de Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds”, vervolgt Van Eerdenburg, verwijzend naar onder anderen Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. “Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig.”

Snelle stijging

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag 5.475 nieuwe positieve coronatests. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei. Een week eerder, op 1 juli, kwamen er slechts 826 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het aantal positieve tests in een week tijd bijna is verzevenvoudigd. Zo’n snelle stijging is niet eerder voorgekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer