© Jimmy Kets

Tot 9 jaar cel voor cocaïnetrafikanten die contacten onderhielden met Aquino’s

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft acht beklaagden veroordeeld voor hun aandeel in de invoer van 438 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Ze kregen celstraffen tot negen jaar of een werkstraf opgelegd. Dertien anderen werden vrijgesproken.

Belga

Tussen 7 oktober en 22 november 2015 werden drie partijen cocaïne ingevoerd, goed voor 438 kilo in totaal. Twee ladingen werden in Antwerpen in beslag genomen, de derde in Oman. De politie was al in mei van dat jaar getipt dat Fakher E.K. (49) drugsuithalingen uit de haven organiseerde.

Er volgde een gerechtelijk onderzoek waarbij 45 telefoonnummers werden afgeluisterd en tal van observaties gebeurden. Daaruit bleek dat Fakher E.K. contacten onderhield met gekende Limburgse criminelen als Lucio Aquino en Martino T., de vermeende opdrachtgever van de moord op Silvio Aquino. Hij ontmoette hen in zijn broodjeszaak op het Eilandje in Antwerpen.

Volgens de procureur toonde het onderzoek aan dat Fakher E.K. zijn diensten aan criminele organisaties had aangeboden. Zijn luitenant Arnaud B. (44) zorgde voor de praktische kant van de zaak en regelde de uithalingen van de partijen drugs. Hij deed daarvoor een beroep op een netwerk van mensen die in de haven werkten of toegang hadden tot bepaalde locaties in de haven.

De procureur had tien jaar cel voor Arnaud B. en Fakher E.K. gevorderd. De rechtbank sprak die laatste echter voor twee van de drie drugstrafieken vrij en kende hem dus een beperktere rol toe. Fakher E.K. werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Volgens de rechtbank waren het eerder Arnaud B. en Hassan E.F. (44) die de touwtjes in handen hadden en zij kregen ieder negen jaar cel. De rechtbank verklaarde ook 57.126 euro van Arnaud B. verbeurd en 350 euro van Hassan E.F.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer