Direct naar artikelinhoud
UpdateGeorgië

Georgische cameraman die werd aangevallen tijdens lgbtq-protest overleden

Een extreemrechtse groep vernielde de regenboogvlaggen en viel cameraman Aleksandr Lasjkarava (rechts) aan.Beeld AP

Een Georgische cameraman is bezweken aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een aanval van een extreemrechtse groep tijdens een lgbtq-protest. Zijn werkgever, de tv-zender Pirveli, meldde dat Aleksandr Lasjkarava vanmorgen dood in zijn bed is gevonden.

Duizenden Georgiërs zijn zondag op straat gekomen om het ontslag van de regering te eisen. Maandag werd een cameraman in elkaar geslagen door extreemrechtse militanten, tijdens een betoging tegen een geplande Pride-mars. Zondag is de man aan zijn verwondingen bezweken.

Meer dan 50 journalisten werden maandag aangevallen. Volgens Reporters zonder Grenzen liepen journalisten hersenschuddingen, armbreuken en brandwonden op. Cameraman Lasjkarava liep ernstige botbreuken in het gezicht op. 

De autoriteiten traden volgens Reporters zonder Grenzen te passief op, en de politie zou nagelaten hebben de journalisten te beschermen. De hoofdredacteur van Pirveli, Lasjkarava’s werkgever, beschuldigt de regering ervan betrokken te zijn bij het geweld. “De regering heeft gewelddadige groepen opgericht die onafhankelijke media aanpakken.”

Afgelopen maandag zou in hoofdstad Tbilisi een protest plaatsvinden van de LGBTQ-gemeenschap, maar die actie werd uiteindelijk geannuleerd omdat gevreesd werd voor de veiligheid van de deelnemers. Ook premier Irakli Garibasjvili had zich uitgesproken tegen de Pride-optocht, omdat die voor een groot deel van de Georgische samenleving “onaanvaardbaar” zou zijn.

Zondag omstreeks 20 uur plaatselijke tijd riepen zowat 8.000 mensen voor de parlementsgebouwen op tot het ontslag van de regering. Mensenrechtenorganisaties hadden de actie op poten gezet. “We vragen het onmiddellijke ontslag van Irakli Garibasjvili en zijn regering, die het geweld tegen journalisten aanvoeren”, zei Nika Melia, voorzitter van de voornaamste oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging (ENM).

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de aanvallen eerder deze week veroordeeld en gevraagd dat de verantwoordelijken berecht zullen worden. Zondag liet de Georgische minister van Binnenlandse Zaken nog weten dat er een onderzoek geopend is naar de dood van Lasjkarava.